SvijetEvropaČetvero Nijemaca uhapšeno dok su pred kućom Hitlera obilježavali njegov rođendan

Četvero Nijemaca uhapšeno dok su pred kućom Hitlera obilježavali njegov rođendan

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nijemaca nakon što su položili bijele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen vođa njemačkih nacista Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.

U saopštenju se navodi da je jedno od privedenih lica prilikom fotografisanja podiglo ruku u nacistički pozdrav. Policija Gornje Austrije istakla je u današnjem saopštenju da se radi o dvije sestre i njihovim partnerima u dvadesetim ili ranim tridesetim, te da se incident dogodio u subotu, 20. aprila.

Njih četvoro pozirali su ispred kuće i jedna od sestara je podigla ruku u nacistički pozdrav, prenio je AP. Policajci koji su bili u patroli primijetili su grupu i odveli četvoro ljudi u policijsku stanicu na ispitivanje.

Žena koja je viđena sa podignutom rukom izjavila je da “nije željela da ozbiljno salutira”, ali su policajci pronašli prepisku sa ostalima na njenom telefonu u kojoj su dijelili nacističke poruke i slike. Iz policije su dodali da je slučaj proslijeđen tužilaštvu, zbog sumnje u kršenje austrijskog Zakona, kojim su zabranjeni nacistički simboli u zemlji.

Hitler je rođen 20. aprila 1889. godine u austrijskom gradu Braunau na Inu. Nakon duge rasprave o budućnosti kuće u kojoj je rođen, prošle godine je započet rad na renoviranju i objekat je pretvoren u policijsku stanicu. Cilj projekta bio je da se lokacija učini manje privlačnom za ljude koji i dalje veličaju Hitlera.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE