Nevjerovatno: “Oživljavanje” nastradalih u Pompeji

1732

Nakon duge restauracije, gipsani odlivci 86 osoba nastradalih tokom erupcije Vezuva prije skoro 2.000 godina biće izloženi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju na izložbi pod nazivom “Pompeja i Evropa”.

Nakon više od 1.900 godina, zatrpana tijela nastradalih u Pompeji ugledaće svjetlost dana.

“Uprkos tome što se ova tragedija desila tako davno, i dalje je podjednako dirljivo rukovati ostacima preminulih. U pitanju su sudbine ljudi, ne samo arheologija”, izjavila je Stefanija Đudiće, konzervator Nacionalnog arheloškog muzeja u Napulju.

Čuveni antički grad nalazio se na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja u Italji. Grad je potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. augusta 79. godine. Nakon osamaest sati izbacivanja pepela u vazduh, prekrila ga je vrela lava, uništavajući sve pred sobom.

Mjesto je bilo napušteno sve do njegovog ponovnog otkrića 1748. godine, kada su otpočela i iskopavanja – mnoge građevine, artefakti i skeleti pronađeni ispod ruševina u netaknutom stanju. Očvrsle naslage pepela formirale su u međuvremenu poroznu membranu u kojoj su mehka tkiva tijela istruhla, a skeleti ostali očuvani.

Zahvaljujući posebnoj metodi i gipsanim odlivcima, naučnici su uspjeli da “zarobe” tijela u položaju u kojem su osobe preminule, prije nego što su izvučena na površinu. Ova tehnika omogućila im je da vide izraze lica preminulih, kao i mnoge druge detalje, poput odjeće, frizure… Zanimljivo je da su sačuvana čak i tijela uginulih životinja.

Do sada je pronađeno oko 1.150 skeleta, mada trećini grada tek predstoje iskopavanja. Pompeju, koja se danas nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, godišnje posjeti više od dva i po miliona turista.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.