ZanimljivostiNeobični razlozi zašto mačke ližu vlasnike: Jeste li ikada razmišljali zašto to...

Neobični razlozi zašto mačke ližu vlasnike: Jeste li ikada razmišljali zašto to rade?

Nije nepoznato da su mačke opsjednute lizanjem. Zapravo, jedno istraživanje pokazalo je da mačka može privesti i do osam posto svog života ližući svoje tijelo. No, zašto to rade svojim vlasnicima?
Lizanje kod mačaka također može igrati važnu društvenu ulogu s tim da se odrasle jedinke često ližu jedna drugu neposredno prije parenja.No, naučnici su otkrili da mačke koje ližu vlasnike ne smatraju to dijelom rituala prije parenja, ali nisu u potpunosti sigurni zašto to rade. Iako nema sveobuhvatnog i konačnog objašnjenja za ovo ponašanje, postoji nekoliko teorija o tome zašto mačke ližu ljude.

Teorija povjerenja

Prva teorija se zasniva na povjerenju. Naime, postoji šansa da vas mačka liže kako bi pokazala da vam vjeruje ili da vas ne smatra prijetnjom.

“Ova vrsta lizanja slična je ponašanju mačke s mačkom što je u osnovi međusobno dotjerivanje. Mačka će to naučiti od svoje majke dok su vrlo mladi mačići. U osnovi se radi o čišćenju mačića i jačanju društvenih veza”, naveo je doktor veterine David Sands, koji je ujedno i stručnjak za psihologiju životinja.

Drugim riječima, ako vas mačka liže, to nije pozitivan znak privrženosti, ali nije negativan.

Biohemijska teorija

Ovo je zapravo vrlo jednostavna ideja da ćete se svidjeti mački jer je zainteresirana za bilo koji miris na vašoj ruci.

“Okusni pupoljci mačaka su tako osjetljivi. Mogu osjetiti mirise s naše kože koji bi mogli uključivati izlučevine feromona drugih životinja”, navodi Sands.

Također, može biti da imate sol, hidratantnu kremu ili bilo što što ste upravo pojeli. Mačkama su sve to zanimljivi mirisi i lizanje im omogućuje da to provjere. To je jednostavno sve što bi moglo biti.

Teorija igre posjeda

Mačke su veoma osjetljive i vole mirise, a najdraži im je vlastiti miris. To je ujedno i razlog zašto se mačka može lizati nakon što je pomazite. Konkretnije, želi se riješiti vašeg mirisa na svom tijelu.

“Toliko drugog ponašanja mačaka svodi se na posjedovanje i vlasništvo. Sve što rade vrlo je teritorijalno. Ponekad kada mačke njeguju druge mačke i ljude, one brišu mirise i zamjenjuju ih svojima. To je njihov način označavanja i govorenja ‘Ovo je moje ili ja te posjedujem'”, istaknuo je.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE