ZanimljivostiU Engleskoj stupa na snagu obavezno mikročipovanje mačaka

U Engleskoj stupa na snagu obavezno mikročipovanje mačaka

Od 10. juna vlasnici mačaka širom Engleske su po zakonu obavezni da svoje ljubimce mikročipuju do navršenih 20 sedmica.

Novi zakon, koji je uvelo Ministarstvo zaštite okoliša Ujedinjenog Kraljevstva, ima za cilj olakšati pronalazak izgubljenih mačaka.

S obzirom na devet miliona kućnih ljubimaca u Engleskoj, očekuje se da će obavezno mikročipovanje značajno poboljšati sposobnost identifikacije i vraćanja izgubljenih kućnih ljubimaca u njihove domove, navode iz ministarstva.

Sličan zahtjev koji se odnosi na pse, pokazao se najefikasnijom metodom za identifikaciju kućnih ljubimaca.

Proces mikročipovanja uključuje umetanje malog čipa, otprilike veličine zrna pirinča, ispod kože ljubimca.

Svaki mikročip sadrži jedinstveni serijski broj koji je registrovan u odobrenoj bazi podataka za mikročipovanje kućnih ljubimaca, zajedno s podacima za kontakt vlasnika.

Kada se pronađe izgubljena životinja, skener može pročitati mikročip, omogućavajući nadležnima da brzo identifikuju i kontaktiraju vlasnika.

Prosječna cijena mikročipiranja i registracije je oko 25 funti (32 dolara), iako mnoge dobrotvorne organizacije i renomirane organizacije za spašavanje mačaka nude mikročipovanje po sniženoj cijeni.

Ovaj zakon nalaže da sve mačke u vlasništvu, čak i one koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru, moraju biti mikročipovane.

Onima koji ne uspiju mikročipovati svoje mačke do propisane dobi prijeti kazna do 500 funti (635 dolara).

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE