NaslovnicaBiHNema novca za...

Nema novca za povećanje plata zdravstvenim radnicima

Povećanje cijene rada generalnim štrajkom će iza nove godine po svemu sudeći zatražiti i predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Srednjobosanskog kantona. Iz kantonalne Vlade kažu, novca za povećanje plata trenutno nema.

Već dva mjeseca rade bez ugovora, a za novi kolektivni traže povećanje koeficijenata za 20 posto. U pregovorima sa Vladom tvrde nema približavanja stavova, pa zato su primorani organizirati generalni štrajk.

„Naš zahtjev se odnosi isključivo na povećanje koeficijenta do 20 % za sve grupe uposlenih u zdravstvu. Zbog nemara i nekorektnog odnosa vladajućih mi smo bili primorani da donesemo tu odluku i istrajemo. Koncem januara idemo u generalni štrajk“, poručio je Armin Kukić, predsjednik Nezavisnog stukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBK.

Predstavnici pregovaračkog tima Vlade ostali su pri svojim stavovima, novca za povećanje plaća za sada nema, pravdajući to dodatnim troškovima izazvanim pandemijom.

„Mi smo za proračun 2021. na poziciju ministarstva zdravstva uvrstili 5,5 miliona koje bi potencijalno nedostajale Zavodu za zdravstveno osiguranje i generalna je borba da se pokušaju zadržati plaće koje jesu“, tvrdi Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

Dok Sindikalci obavljaju posljednje pripreme za početak generalnog štrajka, a Vlada oteže sa novom rundom pregovora, u najtežoj situaciji su zdravstveni osiguranici, kojima je, sa štrajkom ili bez njega, nemoguće doći do pojedinih usluga.

visoko.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.