SvijetLider opozicije: Britanska zdravstvena služba u 'najgoroj krizi ikada'

Lider opozicije: Britanska zdravstvena služba u ‘najgoroj krizi ikada’

Lider britanske opozicije Keir Starmer rekao je u nedjelju da je zdravstvena služba u zemlji u “najgoroj krizi ikada”.

Tvrdeći da je na listi čekanja trenutno 7,2 miliona ljudi, on je ukazao na potrebu promjena i reformi kako bi se spriječila dalja kriza u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

“Moramo imati promjene i reforme, moramo se pobrinuti da NHS bude održiv, ne samo tokom ove zime, već i u narednih 10 godina”, rekao je Starmer u intervjuu za Sky News.

Istakao je da “imaju najgoru krizu ikada” zbog “13 godina zanemarivanja”, misleći na 13-godišnju vladavinu konzervativaca u zemlji.

Dotičući se “efekta COVID-a na NHS”, rekao je da je bilo problema poput liste čekanja i radne snage prije početka pandemije.

Pozvao je na efikasno korištenje privatnog sektora u pokušaju da se prevaziđe pritisak na NHS.

“Potrebna nam je decenija nacionalne obnove i mislim da će na sljedećim izborima biti promjena”, rekao je lider opozicije.

Britanski premijer Rishi Sunak bio je u subotu domaćin NHS foruma za oporavak usred sve većeg pritiska na zdravstveni sistem zemlje.

NHS je u petak saopćio da se odjeli za nesreće i hitne slučajeve (A&E) u Velikoj Britaniji bore da prihvate pacijente, jer su se slučajevi gripa prošle sedmice povećali za 47 posto.

Sve veći broj oboljelih od gripe povećava pritisak na bolnice koje se već bore s kašnjenjem na odjelima hitne pomoći.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE