NaslovnicaZanimljivostiNASA konačno ...

NASA konačno odredila datum lansiranja Artemis 1 misije na Mjesec

Američka svemirska agencija NASA konačno je odredila datum lansiranja svoje SLS rakete, čime će biti označen početak misije Artemis 1 na Mjesec.

Zvaničnici NASA-e su saopćili da prave značajan napredak ka lansiranju SLS rakete ovog ljeta, a datum je 29. august.

NASA-ini trenutni planovi uključuju lansiranje svemirske letjelice Orion na vrhu rakete SLS prema mjesecu, a ogromna raketa će biti postavljena na lansiranu rampu 18. augusta. Potom slijede tri datuma za lansiranje, a to su 29. august, 2. i 3. septembar.

Kako bi se lansiranje obavilo 29. augusta, odnosno u prvom mogućem prozoru, potrebno je da sve pripreme prođu bez problema, a važno je također da vremenski uvjeti budu povoljni.

SLS s letjelicom Orion bi trebao poletjeti 29. augusta, a letjelica bi se trebala vratiti na Zemlju 10. oktobra. Ako se lansiranje obavi 2. septembra, slijetanje je planirano za 11. oktobar. U slučaju lansiranja 5. septembra, povratak Oriona se očekuje 17. oktobra.

Ako SLS bude lansiran, obavit će misiju Artemis 1 koja započinje novu eru istraživanja svemira. Letjelica Orion će preći put oko Mjeseca te se vratiti na Zemlju spuštajući se u Pacifik.

Misija Artemis 2 će obaviti isti manevar, ali će ovog puta u letjelici Orion biti astronauti. Što se tiče misije Artemis 3, ona će biti obavljena pomoću SpaceX-ovog Starshipa, a astronaute će odvesti na površinu Mjeseca prvi put od 1972. godine. Obje misije su planirane za 2025. godinu.

NASA će 22. augusta obaviti analizu spremnosti leta nakon koje će definitivno biti poznato da li će SLS poletjeti sedam dana kasnije. Prije toga će NASA 11. augusta početi atkivirati SLS-ov sistem prekida leta. Ovaj sistem je programiran da uništi raketu ukoliko skrene s kursa nakon lansiranja. Sistem se može aktivirati samo iz Svemirskog centra Kennedy, a baterije moraju biti napunjene kako bi radio neovisno od sistema napajanja SLS-a. Kada se aktivira, NASA će imati tri sedmice da lansira SLS prije nego bude potrebna nova aktivacija sistema prekida leta. Ako NASA “promaši” prozor 5. septembra, SLS možda neće biti lansiran sve do oktobra.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.