NaslovnicaZanimljivostiNASA fotograf...

NASA fotografisala moguću lokaciju na Mjesecu za slijetanje misije Artemis III

Američka svemirska agencija NASA, odnosno njen Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO), fotografisao je moguću lokaciju za slijetanje astronauta na Mjesec u misiji Artemis III, koja je dio programa Artemis.

LRO je lansiran u junu 2009. godine te pruža pogled na Mjesec već duži niz godina. Sonda ima sedam instrumenata među kojima je i LRO Camera (LROC), koja pravi crno-bijele fotografije lunarne površine u visokoj rezoluciji.

Orbiter LRO je 3. marta letio iznad kratera Shackleton blizu lunarnog južnog pola te je napravio fotografiju na kojoj se djelomično vidi regija Malapert Massif. Malapert je potencijalna lokacija za slijetanje NASA-ine misije Artemis III u kojoj će posada kročiti na lunarnu površinu 2025. godine, prvi put od 1972. godine.

Na fotografiji puna panorama prikazuje vrh visok 5.000 metara s tamnim, ravnijim područjem. Ovo je jedna od potencijalnih destinacija misije Artemis III. Relativno blizu i vizuelno drugačija od svog višeg susjeda, stoji stijena visoka 3.500 metara.

“Moglo bi se reći da sama veličina ovaj region čini glavnim kandidatom za misiju Artemis III”, izjavio je istraživač mark Robinson s Državnog univerziteta u Arizoni.

NASA-ini naučnici su odabrali južnu polarnu regiju za povratak ljudi na Mjesec zbog obilja vodenog leda. Taj led je vrijedan resurs za buduće istraživače Mjeseca, može se koristiti za proizvodnju raketnog goriva, za rashladne tekućine ili običnu vodu koja održava život.

NASA se nada da će kroz svoj Artemis program uspostaviti dugoročno prisustvo na Mjesecu koje će služiti kao “odskočna daska” za buduće misije i putovanja posade na Mars. Misija Artemis I, koja je predstavljala lansiranje rakete SLS i kapsule Orion bez posade na put oko mjeseca, lansirana je u novembru prošle godine, a putovanje do lunarne orbite i nazad trajalo je 25 dana. Misija Artemis II će biti lansirana u novembru naredne godine te će četiri astronauta u letjelici Orion postavljenoj na vrh rakete SLS krenuti na desetodnevni let oko Mjeseca i nazad. Potom će u decembru 2025. godine uslijediti misija Artemis III u kojoj će prva žena i prva tamnoputa osoba krenuti na put do Mjeseca.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.