Šnenokle su desert austrijskog porijekla koji je već dugo zastupljen na našim područjima. Vrlo je jednostavan, a pravi se od lako dostupnih sastojaka koje svakodnevno konzumiramo.
Ovo je starija verzija recepta, koja ne sadrži puding i gustin.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- jedan litar mlijeka
- četiri jajeta
- dvije kašike brašna
- šest kašika šećera
- dvije kesice vanilin šećera
Priprema:
Najprije u širu šerpu stavite mlijeko koje ćete kuhati na srednjoj vatri. Potom odvojite bjelanca od žumanaca pa umutite bjelanca u čvrst snijeg.
Kada mlijeko počne kuhati, smanjite ringlu na najnižu jačinu i supenom kašikom redajte bjelanca u šerpu. Kada počnu rasti, okrenite ih na drugu stranu. Kratko i kuhajte i kada su gotove, knedle stavljate u posudu u kojoj ih planirate posluživati.
Potom mlijeko sklonite s ringle, a žumancima dodajte šećere. Žumaca i šećere dobro umutite dok ne dobiju pjenastu strukturu, a onda im dodajte brašno i ponovo umutite. U smjesu stavite nekoliko kašika mlijeka i promiješajte.
Naredni korak je da vratite mlijeko na ringlu te na laganoj vatri dodajete smjesu. Miješajte sve dok ne dobijete gušću smjesu. Kada postignete željenu gustoću prelijte smjesu preko bijelih knedli i ostavite da se ohlade.
Visoko.co.ba/klix.ba
Komentari
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.