Nanio lakše povrede policijskoj službenici: Podignuta optužnica protiv Visočanina zbog napada na policiju

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Š.A. rođen 1998. godine u Visokom, neosuđivan što je:

Dana 05.01.2023. godine u mjestu Prijeko, grad Visoko, svjesno a što je i htio, silom i prijetnjom da će izravno upotrijebiti silu, sprječavao službene osobe – policijske službenike Policijske stanice Visoko u vršenju službene radnje koje su poduzimali u okviru svojih ovlasti pri čemu je službene osobe vrijeđao i lako tjelesno ozljedio policijsku službenicu H. N. na način da se prilikom legitimisanja od strane ovlaštenih službenih lica PS Visoko H. N. i Z.A., oglušio se na postavljena pitanja o imenu oca i adresi stanovanja.

Također, kako piše u optužnici kod utvrđivanja identiteta je drsko odgovorio istim: „Čitaj šta ti piše, završit ćeš u Bihaću, ostaćeš bez posla kao S. M.-drot“, te nakon što mu je ista izdala naredbu da prestane sa takvim ponašanjem krenuo na istom i rukom odgurnuo policijsku službenicu H. N.a potom pružio aktivni otpor policijskom službeniku Z. A. kada je isti zbog napada na H. N. pokušao da ga stavi pod kontrolu tako što ga je uhvatio za desno rame i čvrsto stisnuo njegovu uniformu koju je potom potrgao u dužini od 20 cm, nakon čega je H.N. udario laktom u prsa i rukama je udarao po licu prilikom lišavanja slobode, a zatim nastavio sa psovanjem, vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika na način da je istim govorio: „jebem vam majku, vi ste samo drotovi“, „idioti“.

Nakon što je na lice mjesta došla ispomoć policije među kojima i policijski službenik H. A., optuženi Š.A. je pokušao udariti nogom policijskog službenika H.A. i nastavio sa pružanjem aktivnog otpora policijskim službenicima prilikom prevoza do Policijske stanice Visoko psujući iste i vrijeđajući iste cijelo vrijeme i pozivajući na tuču H.A, pri čemu je policijski službenik H. N. zadobila lake tjelesne ozljede u vidu ogrebotine kože lijevog oba dlana na šakama, nagnječenje drugog, trećeg i četvrtog prsta desne šake, nagnječenje desne jagodične regije na licu, nagnječenje i ogrebotina kože desnog koljena sa prednje strane.

Na osnovu ovoga, optuženi Š.A. iz Visokog je počinio krivično djelo „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Visoko.co.ba / Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.