ZanimljivostiReceptiNakon iftara zasladite: Pripremite sevdiđah

Nakon iftara zasladite: Pripremite sevdiđah

Sevdiđah je tradicionalni bosanski kolač koji nas vraća u neka davno prošla vremena. To može biti sjajan izbor da zasladite nakon iftara.

Napravite li ovaj kolač sa domaćim pekmezom od jabuka izmamit ćete možda osmijeh cijelog komšiluka, jer će tako mirisati i pružiti dašak starih vremena.
Nije zahtjevan za napraviti, jako je ukusan.

Od sastojaka vam je potrebno troje jaja, 150 grama šećera, vanilin šećer, 250 grama domaćeg kajmaka, 50 mililitara ulja, 150 mililitara slatkog pekmeza od jabuke, prašak za pecivo, dvije male šoljice za kafu griza, dvije male šoljice za kafu kukuruznog brašna, jedna mala šoljica za kafu bijelog brašna (1 fildžan). Za agdu vam je potrebno 100 grama šećera i 400 mililitara vode.

Prvo u zdjelu odvojiti žumanjak od bjelanjaka pa umutiti žumanjke i šećer u prahu. Dodati otopljeni puter i ribanu koricu limuna pa sve zajedno izmiksati. Zatim u smjesu dodati griz i brašno i sjediniti. Posebno umutiti slatko vrhnje, kao i bjelanjke i prstohvat soli.

Sjediniti pažljivo slatko vrhnje sa smjesom od žumanjaka i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Zatim smjesu sipati u pleh, nekih 25 puta 35 centimetara, premazan puterom i posut brašnom. Kolač peći na 180 stepeni nekih 25 minuta, piše Furaj.ba.

Sirup: Sjediniti šećer, vanilijin šećer i vodu pa kuhati pet minuta. Pečen kolač preliti toplim sirupom pa ostaviti da se ohladi i upije sirup, prvo na sobnoj temperature, pa u frižideru.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE