ZanimljivostiNakon 17 godina: Pande iz zoološkog vrta u Madridu vraćene u Kinu

Nakon 17 godina: Pande iz zoološkog vrta u Madridu vraćene u Kinu

U Kinu je vraćeno pet pandi, dvije odrasle i troje mladunčadi, koje se bile u Madridu u okviru saradnje Kine i Španije.

Zoološki vrt u Madridu oprostio se od petočlane porodice pandi koja je na putu u bazu za uzgoj velikih pandi u Chengduu u jugozapadnoj Kini.

Hua Zui Ba (20) i Bing Xing (23) bili su u Madridu od 2007. godine, a u protekloj deceniji su imale troje potomaka: Chulina (7) i blizance You You i Jiu Jiu (2).

Oni će biti zamijenjeni novim parom panda koje je poslalo Kinesko udruženje za zaštitu divljih životinja, saopćile su vlasti zoološkog vrta. Kina je godinama posuđivala svoje dragocjene medvjede zoološkim vrtovima u raznim zemljama kao ambasadori životinja dobre volje. Španija je dio tog programa više od 40 godina.

Pet pandi je danas odvezeno na aerodrom pod policijskom pratnjom. Zatim su krenuli na 11-satni direktni let za Chengdu s veterinarom i dvojicom čuvara.

Populacija velikih pandi u divljini porasla je sa oko 1.100 u ‘80-im i na 1.900 u 2023. godini. U zoološkim vrtovima i centrima za uzgoj širom svijeta ima 728 pandi.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE