NaslovnicaZanimljivostiNajčešće greš...

Najčešće greške zbog kojih pizza ne bude naročito ukusna

Vjerovatno ste primijetili da pizza koju napravite kod kuće nije ukusna kao ona koju naručite. Postoji nekoliko koraka u pripremi koje biste trebali promijeniti ukoliko želite da pizza bude bolja.

Naravno, bit će potrebno malo vježbe dok ne naučite napraviti savršenu pizzu. Ovo su najčešće greške koje kvare njen okus:

Koristite oklagiju umejsto da tijesto mijesite rukama

Brojni pizza majstori smatraju da nikada ne biste trebali koristiti oklagiju. Tijesto za pizzu biste trebali pripremati isključivo rukama jer će u suprotnom smjesa biti premekana.

Kupujete nekvalitetne sireve

Naravno, sve zavisi o onom što preferirate, ali dobro razmislite prije kupovine. Ribani sirevi iz vrećica uglavnom nisu kvalitetni. Mozzarella će pizzi dati savršen okus.

Ne pripremite sve namirnice prije pečenja

Sve dodatke koje želite staviti na pizzu pripremite prije nego što razvijete tijesto. Ukoliko budete odugovlačili, tijesto će se zalijepiti za površinu.

Stavljate previše dodataka

Nikada nemojte stavljati previše dodataka jer se pizza neće pravilno ispeći. Manje je više. Koristite najviše tri dodatka (ne računajući sir).

Uvijek koristite isti sos

Većina ljudi uglavnom koristi samo paradajz sos. Isprobajte nešto drugačije, npr. pesto ili sos od bijelog luka. Naravno, uvijek možete pripremiti domaći sos od sastojaka koje preferirate.

Otvarate rernu kako biste provjerili kako napreduje pečenje

Ovo ne biste trebali raditi jer se neće pravilo ispeći. Najbolje je da podesite timer. Nećete se morati konstantno vraćati da provjeravate, a pizza će biti ukusnija.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.