Hladna juha od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji.
Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 porcije ove osvježavajuće i vrlo zdrave ljetne juhe.
Sastojci:
- 500 g tekućeg jogurta
- 2 krastavca, narezana na kockice
- 2 režnja bijelog luka, narezana nasitno
- pola šake lišća metvice
- 1 šaka kopra, nasjeckanog nasitno
- sol
- biber
- 100 g fete, izmrvljene
- 2-3 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
- prepečeni kruh, tanko narezan, za posluživanje
Priprema:
Pomiješajte jogurt s bijelim lukom, metvicom i većim dijelom kopra, posolite, pobiberite pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca. Stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Za posluživanje podijelite u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljene fete, još kopra i malo maslinova ulja.
Poslužite uz prepečeni, tanko narezani kruh.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.