ZanimljivostiNa koju temperaturu biste trebali podesiti bojler kako biste uštedjeli električnu energiju

Na koju temperaturu biste trebali podesiti bojler kako biste uštedjeli električnu energiju

Bojler je jedan od uređaja koji troši najviše električne energije. Iz tog razloga je važno znati na koju temperaturu biste ga trebali podesiti kako biste uštedjeli.

Bojler za samo jedan sat rada potroši dva kWh. Za razliku od većine drugih uređaja, bojler neće trošiti manje struje ukoliko ga uglavnom držite isključenim zato što se svakim uključivanjem voda mora zagrijavati.

Na većini bojlera je temperatura unaprijed podešena, ali termostat trebate podesiti na ekonomično grijanje, tj. na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa kako biste uštedjeli električnu energiju.

Ukoliko je termostat podešen na 75+ stepeni Celzijusa, možete oštetiti bojler i ubrzati pojavu kamenca zbog bespotrebno pretjerano zagrijane vode.

Također imajte na umu da biste trebali redovno zvati vodoinstalatera zbog održavanja bojlera. Bojler i grijač se trebaju čistiti jednom godišnje. Ukoliko čujete zujanje i šuštanje kada ga uključite, to je znak da su se pojavile naslage kamenca.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE