NaslovnicaZanimljivostiTroši li bojl...

Troši li bojler više struje kada je stalno uključen ili kada se povremeno pali

Često se pitate kada i koliko dugo uključivati bojler uz to što više uštedjeti. Kako se više štedi, ako je bojler uključen 24 sata ili ako ga uključujete samo tokom jeftine tarife?

Osim uštede, tu je i pitanje trajanja “života” bojlera, ali na kraju nas sve dovodi do istog ishoda, a to je tanji novčanik.

Internet forumi su prepuni savjeta, a neke su davali majstori pa prenosimo njihove preporuke.

Ako u domaćinstvu živi samac ili samo bračni par, najbolje je da bojler uključuju po potrebi, dok je struja jeftina. Ako je višečalana porodica u pitanju, više ćete uštedeti ako je bojler stalno uključen.

Također, zavisi da li se voda iz bojlera koristi samo za tuširanje ili i za kuhinju, dakle, ako sva topla voda u kući ide iz istog aparata, najbolje je da bude uključen stalno.

Kada je riječ o podešavanju i ovdje vlada pravilo da je zlatna sredina najbolja opcija, dakle, ili treba da bude na dvici ili na temperaturi od 55 stepeni.

Momenat kada bojler treba uvijek biti isključen je kada se kupate.

“Većina nas nije nikad razmišljala o tome da li je kupanje sa uključenim bojlerom sigurno, sve dok se ne desi da neko strada. Nažalost, dešavali su se strujni udari tokom kupanja, to nije česta pojava, ali jeste realna. Ako se još pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe”, navedeno je.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.