Munib Husejnagić, bivši direktor PD Krivaja Mobel: Interesne skupine koriste radnike za svoje ciljeve

1159

Munib Husejnagić od 1. februara više nije direktor PD Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići.

Na pres-konferenciji održanoj u Zenici progovorio je o dešavanjima oko ovog preduzeća. Kazao je da je u javnosti objavljeno puno neistina i dezinformacija iz kojih se stvorila pogrešna slika o ovom preduzeću.

„Dolazak na čelo ove kompanije za mene je bio poslovni izazov jer sam procijenio da se može pokrenuti proizvodnja u svim pogonima i uposliti svi radnici pa čak i povećati određeni broj radnika. Zbog nemogućnosti obezbjeđenja bukove oblovine nije bilo moguće uposliti 800 radnika i zbog toga je sve i jedan mjesec ostvaren gubitak koji je u prosjeku za prvi deset mjeseci bio 350.000 KM, sa dostignutim akumuliranim gubitkom od 3,5 miliona za deset mjeseci uključio se alarm da se pod hitno nešto mora učiniti ili ode firma u stečaj. Sve su opcije razmatrane, kako od uprave i vlasnika tako i zajednički sa Vladom i potencijalnim investitorima. Moja opcija je bila uvođenje novih investitora, kako bi zaštitili radnike jer u protivnom je neminovno proglašavanje tehnološkog viša u interesu očuvanja ostalih radnih mijesta koji se mogu uposliti”, kazao je Husejnagić.

Otkazni period

On je objasnio kako je javno na sastanku u federalnoj Vladi saopštio, kao i na sjednici Općinskog vijeća Zavidovići, da će se povući ukoliko ne nađu zajedničko rješenje o uposlenosti svih radnika i da neće davati otkaze radnicima. Svoju namjeru je Upravnom odboru i ozvaničio 16. novembra 2015. i od tada mu je u skladu sa menadžerskim ugovorom počeo teći otkazni period.

„Sve vrijeme sam intenzivno pregovarao sa potencijalnim investitorima s ciljem razrješenja ove agonije. Konačno smo 26. januara došli do usaglašenog teksta ugovora o ulasku stranog investitora u halu namještaja IV koji ima radni prostor od 15.500 kvadratnih metara i koji odgovara potrebama investitora koji ima namjeru preseliti kompletnu fabriku namještaja iz Njemačke sa najsavremenijim CNC mašinama. Kod ovog investitora bi se mogli zaposliti svi radnici koji zbog nedostatka sirovine u Krivaja Mobel nisu bili radno angažovani, a kroz poslovnu saradnju bi se mogle raditi određene pozicije za namještaj u Krivaji Mobel kao i pružanje usluga sušenja. A ovaj investitor ne koristi istu sirovinu za proizvodnju namještaja kao Krivaja Mobel, kazao je Munib Husejnagić.

Donedavni direktor Krivaja Mobel je ustvrdio da bi se dogovorenom cijenom zakupa skoro u cjelosti mogao vraćati kredit kod Razvojne banke i obezbijediti dugoročna uposlenost svih radnika i stabilna likvidnost preduzeća. S obzirom na to da je stvorio preduslove, kroz obezbjeđenje investitora za punu uposlenost svih radnika od 1. marta 2016, poručio je da smatra kako je svoju misiju ostvario, a kako su nerazumna dešavanja još na sceni, odlučio je da se u potpunosti povuče i prepusti pravnim ekspertima da razriješe ovaj čvor što prije, u protivnom će i ova prilika propasti.

Radna snaga

Husejnagić je naglasio da nije dao ni jedan jedini otkaz radnicima u Krivaja Mobela. Kada je on došao na čelo firme (prije njegovog dolaska bili su zaključeni svi kupoprodajni ugovori i aneksi između IP Krivaja u stečaju, Vlade FBiH i Razvojne banke s jedne strane i Ortačke grupe i Krivaja Mobel, s druge strane, a u njegovo vrijeme je uplaćen porez na promet nekretnina po ovom ugovoru od Ortačke grupe, op.a) bilo je oko 800 uposlenih, a sada ih je 741. Riječ je prirodnom odlivu radne snage odlaskom u penziju, odlaskom na biro uz obezbjeđenje otkupa staža ili raskida ugovora na lični zahtjev zbog odlaska u druge firme.

On je objasnio da je uvijek imao korektan odnos prema Sindikatu i radnicima, da sva njegova nastojanja i značajno povoljnije stanje obaveza u odnosu na zatečeno nisu bili dovoljni da odgovore radnike od obustave rada, te da iza kolovođa stoje interesne skupine koje koriste ove radnike za ostvarivanje svojih ciljeva.