Monografija „Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja“, koju potpisuje autor prof. dr Amir Ganić u izdanju Univerziteta u Sarajevu, zvanično će biti promovisana u Zavičajnom muzeju grada Visoko, u subotu 11.12.2021.godine, sa početkom u 18,00 sati.
Pomenuta monografija, po mnogo čemu je značajna posebno za lokalnu zajednicu. Prije svega jer na naučnim činjenicama valorizira i promoviše neke od najznačajnijih vrijednosti, koje simboliziraju šire područje grada Visoko. Uz to, predstavlja pečat na višedecenijski naučno–istraživački rad prof. Ganića na zaštiti i promovisanju prije svega tradicionalne „Visočke pečenice“, koja je, da se podsjetimo u junu 2020. godine zaštićena oznakom geografskog porijekla na nacionalnom nivou.
Ovo vrijedno monografsko djelo na određeni način sublimira dosadašnja istraživanja profesora na mesnim proizvodima karakterističnim za visočki kraj. Pored „Visočke pečenice“, u knjizi su obrađeni i visočki sudžuk, ovčija stelja, visočka pečena janjetina iz pecare, visočka kaurma i pirjan.
Prilikom pisanja monografije, autor se ciljano koristio jednostavnim vokabularom, razumljivim za širi čitalački auditorijum. Djelo obiluje jako kvalitetnim fotografijama, koje bez pretjeranih naučnih elaboracija, čitaocu pojednostavljuju razumijevanje teksta.
U mnogo čemu, monografija „Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja“ zavređuje epitet nezaobilaznog „štiva“, koje zaslužuje da se nađe na policama kućnih biblioteka.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.