BiHPolitikaMO SDA Gračanica stava da se spiskovi vrate kao neregularni

MO SDA Gračanica stava da se spiskovi vrate kao neregularni

“Polovina općinskih organizacija već je završila svoj dio posla, i očekujem da se do 20. aprila završi sav posao na ovom nivou. Nakon toga idu kantonalni odbori a potom sjednica Glavnog odbora”. Ovu izjavu je jučer dao generalni sekretar SDA BiH Amir Zukić.

Visoko ne spada među ovih pola općinskih organizacija gdje je posao izbora po Mjesnim organizacijama završen. U Visokom se sve to nekako daleko od javnosti i medija radi “ispod žita”. U prilog ovom našem zaključku ide prije svega podatak o tome kako će se izbori u 26 Mjesnih odbora SDA održati u Visokom iako su samo 4 Mjesna odbora iz Visokog. Sve to treba završiti do 16.04. kada je zakazana Skupština koja će nam dati novog predsjednika i ostale organe stranke. Da bi se sve ubrzalo i u mutnom šta ulovilo, planirano je da odjednom u Visokom dolaze i glasaju po četiri Mjesna odbora!? U najmanju ruku čudna odluka Izvršnog odbora koja se može tumačiti kao nepripremljenost i nedoraslost organizaciji unutarstranačkih izbora kako to Statut predviđa ili još jednostavnije pojašnjenje je da neko u ovom obliku organizacije izbora delegata za predstojeću Skupštinu zapravo već na određeni način instruiše delegate za koga i kako da glasaju.

Primjer koji potvrđuje naše sumnje jeste pokušaj izrežiranog izbora delegata u Mjesnom odboru SDA Gračanica. Sastanak je bio zakazan za 03.04., za isti su znali samo odabrani, a javnog poziva na isti nije bilo, pa je faktički trebao biti održan u jednoj vrsti tajnosti. Međutim kada su ostali članovi MO SDA Gračanica saznali za unaprijed režirani sastanak pojavili su se na istom, što je u potpunosti poremetilo planove organizatora istog i same aktuelne predsjednice pa je odmah pokušano da se diskredituju neki od prisutnih upozorenjima da su isključeni iz stranke bez da to i znaju ili da ima neki pismeni trag o tome. Kada na kraju ipak nisu uspjeli u svom naumu da eliminišu sa sastanka neistomišljenike poturen im je već unaprijed određen broj i imena delegata njihovog Mjesnog odbora, nakon čega su se najhrabriji pobunili i jasno rekli da se radi mimo Statuta SDA i da taj pokušaj smutnje među SDA članstvom u Gračanici neće proći. Ono što je usvojeno na ovom sastanku jeste dan i vrijeme kada će članovi MO Gračanica doći u Visoko da glasaju za predstavnike svog Mjesnog odbora koji će dati i šest delegata za Skupštinu što je uz Moštre i Stari Grad najveći broj delegata koje daje neki Mjesni odbor.

Kako saznaje Visoko.co.ba spiskovi su vraćeni, ali ostaje pitanje i sumnja u koliko je već Mjesnih odbora ovakav način izbora predstavnika prošao i koliko je sličnih sastanaka u tajnosti održano i u čijem je to interesu. Odnosno postavlja se još jedno možda i važnije pitanje. Ukoliko se članstvo SDA po Mjesnim odborima ovako ponaša u slučaju unutarstranačkih izbora, šta tek onda rade i na šta su sve spremni u vrijeme lokalnih odnosno Općih izbora?


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE