ZDKMladen iz Žepča kupio parnu lokomotivu i vagone u voznom stanju, a...

Mladen iz Žepča kupio parnu lokomotivu i vagone u voznom stanju, a slijedi i nabavka helikoptera

Mladen Cvitanović iz Golubinje kod Žepča zaista je nevjerojatan pozitivac u svakome pogledu. Djedu u čast koji je radio na željeznici odlučio je kupiti parnu lokomotivu iz zeničke Željezare za 250 hiljada KM, a dva vagona koji su potpuno novi iz Zagreba za 100 hiljada KM. Uskoro gradi i željezničku stanicu, jer je projekt u završnoj fazi. Parna lokomotiva je u voznom stanju. Na jesen tvrdi Mladen sa njegove željezničke postaje voz će voziti turiste nekoliko stotina metara, a oni koji žele doživjeti BiH kao zemlju bogatu turističkim potencijalima imat će priliku provozati se i helikopterom koji je Mladen naučio voziti još u Vijetnamu.

– Bio sam najmlađi vojnik u Vijetnamskom ratu. Imao sam tek 17 godina. Završio sam vojnu akademiju u SAD-u a nakon toga dobio posao na naftnim platformama u Norveškoj gdje sam proveo 35 godina i zaradio mirovinu, priča Mladen za Flash.ba.

Mladen je čak tri puta bio prvak Skandinavije u boksu. Imao je preko stotinu borbi. Desetak je izgubio ili odigrao neriješeno. Međutim nije se htio posvetiti profesionalnom boksu.

– Mislim da sam ispravno postupio. Ovdje u Golubinji će biti najveća turistička atrakcija ovaj voz. Bit će to replika Titovog Plavog voza. Svako jutro trčim osam kilometara. Imam kokoši, ovce, svoju teretanu u kojoj treniram, jednom riječju živim svoj san. Posadio sam 200 stabala oraha i isto toliko lješnjaka. Možete vjerovati da ovim svojim susjedima i komšijama prodajem jaja. To mi je baš smiješno. Imaju zemlju, dvorišta ali nitko ne želi držati kokoši” govori Mladen za Flash.ba.

Mladen je svjetski putnik koji najmanje jedanput godišnje posjeti Njujork. Voli slušati Andrea Bocellija, ali i svedalinke, country glazbu. Neobičan je i po tome što je o svome trošku uveo rasvjetu u Golubinje, za djecu napravio klizalište koje koriste besplatno. Puno toga Mladen je uradio za lokalnu zajednicu.

 

Visoko.co.ba/Srećko Stipović/Flash.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE