Lokalne TemeSaopćenjaMIZ Visoko: Program povodom mubarek noći Lejletul-regaib u Islamskom centru Hanovi

MIZ Visoko: Program povodom mubarek noći Lejletul-regaib u Islamskom centru Hanovi

Povodom mubarek noći, Lejletul-regaib, Medžlis islamske zajednice Visoko, u džamiji islamskog centra Hanovi, u srijedu 22.04.2015. godine od akšam-namaza do jacija-namaza organizuje prgodan program obilježavanja ove mubarek noći.

Lejletul-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike muslimanima najdražeg gosta – mjeseca ramazana. Ibadet u ovim noćima, za sve vjernike, predstavlja duhovnu pripremu za taj mjesec sveopćeg ibadeta. Prvi vijesnik ramazana jeste noć Lejletul-regaib, koja pada prvu noć u mjesecu redžebu. Značajna je ova mubarek noć jer je, po proračunima, te noći došlo do začeća posljednjeg Božijeg Poslanika.

Lejletul- regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje muslimani smatraju da u ovoj noći ne treba propustiti iznimnu priliku da se uputi dova Gospodaru i zatraži se od njega ispunjenje želja i oprost od grijeha. Vjerujuje se da Allah dž. š. dozvoljava da želje i nade ožive u ovoj mubarek noći i da dobiju krila, te da u ovoj noći vjernici treba da otvore svoja srca i duše i da ne sumnjaju u Allahovu dž. š. milost koja je neograničena.

U sklopu programa u Islamskom centru Hanovi za sve prisutne predavanje će održati gost predavač hfz. Kenan Musić. Također, svi prisutni će imati priliku da slušaju prelijepe ilahije i kaside u izvedbi hora islamskog centra Hanovi EL – EMIN.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE