NaslovnicaBiHPolitikaMirnes Fatić ...

Mirnes Fatić (BPS): Karcinom zdravstvene mafije metastazira u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih par godina u Bosni Hercegovini bilježimo odlazak velikog broja radnika. Teško je ne zapaziti da odlazi i veliki broj medicinskog kadra i veliki broj ljekara.
Iz većeg broja problema koji su snašali zdravstvo u Bosni i Hercegovini pored pružanja usluga jeste i ogromno dugovanje zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini po pitanju doprinosa za penzinsko i invalidsko osiguranje, te poreza i dugovanja prema dobavljačima. Jezivo zvuči podatak da se dugovanja mjere u stotinama miliona maraka.

Zdravstveni radnici imaju mogućnost da vide kako se pruža zdravstvena usluga negdje drugdje, prate nove tehnologije, ali nisu u mogućnosti da rade na njima, jer im menadžment bolnice i Vlast nisu omogućili da nabave takve aparate kako bi pružili što kvalitetnije usluge u liječenju.

Ako pogledamo po nivoima, prvenstvno ćemo vidjeti probleme prema pacijentima, gdje se osporavaju njihova prava na zdravstvenu zaštitu. Pacijenti dugo čekaju na usluge ljekara koji nisu u stanju da pruže te usluge zbog zastarjelosti i neispravnosti aparata za dijagnosticiranje nekih bolesti ili onih najobičnijih kao što je snimanje EKG aparatom koji nije kalibrisan i po par mjeseci, a pružaju se usluge takvim aparatima. To je logistička podrška koju treba da pruži menadžment bolnica i vlast u Bosni i Hercegovini koja nema volje da se uhvati u koštac sa problemom oko reforme zdravstva. Drugi nivo je snabdjevenost gdje smo svi svjedoci da uvijek nešto fali i nema. Pogotovu oni koji provedu jedan određeni period u bolnicama vidjet će i osjetiti na svojoj koži, vrlo loše i neuslovni bolnički krevete, nedostatak lijekova i drugih stvari. Treći nivo, organizacioni nivo, nivo zbog kojeg trpe i zdravstveni radnici i pacijenti i kompletno čitava zajednica u Bosni i Hercegovini bez obzira u kojem gradu se nalazili u Bosni i Hercegovini.

Četvrti nivo jeste da su zdravstveni radnici vrlo loše plaćeni i da zbog toga imamo ukorijenjenu korupciju u zdravstvu koju možemo iskorijeniti samo kada budemo imali dobro plaćene zdravstvene radnike.

Jedan od problema jeste da Bosna i Hercegovina nema Ministarstvo zdravstva na državnom nivou.

Podatke o entitetskom zdravstvenom stanju prikuplja Ministarstvo civilnih poslova, koje ne smije objaviti informacije entiteta, jer to oni zahtijevaju.

Eto apsurda!

U Bosni i Hercegovini imamo jedan vrlo komplikovan sistem zdravstva koji je jedan od najkomplikovanijih i najlošijih zdravstvenih sistema na svijetu pa tako imamo slijedeći raspored

1. Federalno ministarstvo zdravstva
1.1 Federalni fond zdravstvenog osiguranja
1.2 Federalni institut za javno zdravstvo
1.3 Federalni zavod za transfuziologiji
2. Deset kantonalnih ministarstava zdravstva
2.1. Deset kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja
2.2. Deset kantonalnih instituta javnog zdravstva
2.3 Klinički centri
2.4. Kantonalne bolnice
2.5. Opšte bolnice
2.6. Domovi zdravlja
2.7. Ambulante.

Ko ovu mašineriju može da plati? Mogu samo narodi koji žive na teritoriji Federacije BiH i to preko svog zdravlja, preko svog prava na zdravstvenu zaštitu odnosno preko svog prava na život.

Prema podacima agencije za statistiku u BiH iz posljednjeg Nacionalnog zdravstvenog računa ukupna potrošnja za zdravstvo u BiH je iznosila u 2015. godini dvije milijarde 669 milona KM. Od toga su javni izdaci iznosili milijardu i 895 miliona KM ili 71 % a privatni 774 miliona KM ili 29 %.

Posmatrajući ove pokazatelje vidimo da BiH izdvaja preko 9% od svog BDP-a za zdravstvo, dok je taj prosjek u Evropskim zemljama preko 10%.
Kada usporedimo sa zemljama Evropske unije vidimo da je to vrlo blizu EU zemalja, ali kada usporedimo usluge u BiH i u zemljama EU razlike su kao nebo i zemlja.
Postavlja se logično pitanje gdje odlazi novac iz fondova i da li BiH ima zdravstvenu mafiju ili je sve u redu. Prosudite sami uslugama kojim dobijamo u zdravstvu!
Da li je vrijeme da u BiH građani pođu malo da razmišljaju i o svom zdravlju i uslugama koje dobijamo i na koji način ih dobijamo.

Nije ostalo mnogo vremena, razmislite o svojim pravima!

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.