Mirnes Fatić (BPS): BH. poljoprivreda na koljenima – caruju stranački kokošari!

Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku, poljoprivredna proizvodnja u Federaciji BiH u 2017 godinu manja je za 17,4% u odnosu na 2016 godinu. Stočarstvo je manje za 1 %, proizvodnja žita za 26,9%, povrća za 21,4%, voćarstvo 31,6%, ratarstvo24,4 %, vinogradarstvo za 25,5 %, biljna proizvodnja za 25,5 %, industriskog bilja za 40%, krmnog bilja za 31,4%. Ko je kriv za ovakav pad poljoprivredne proizvodnje? Pretpostavaljam da već znate, kako smo pali na svim društvenim, proizvodnim i na svjetskim ljestvicama.
Vlast zvana NESPOSOBNOST koja nas je predvodila u protekle 4 godine unazadila je BiH po svim parametrima. Vrijeme je da ode sa političke scene. Ako, nedo Bog, ova vlast ili dio nje ostane još četri godine u Bosni i Hercegovini i nastavi se ovakav trend, mi u BiH nećemo imati poljoprivrednu proizvodnju a uvozit ćemo i jesti smeće. Ova vlast se nije bavila poljoprivrednom proizvodnjom u ove četri protekle godine.Jedino su se bavili raseljavanjem stanovništva i bavili sami sobom u mijenjanju koalicionih partnera kada se nisu mogli dogovoriti oko raspodjele fotelja. Koje kriv što bh. poljoprivrednici nisu konkurentni na EU tržištu? Čak i na domaćem tržištu su skuplji u odnosu na uvozne poljoprivredne proizvode.
Jasan odgovor glasi: PREMALO sredstava koja se izdvajaju u budžetu. Što je još gore, i taj mali dio budžetskih sredstava završi u džepovima stranačkih tajkuna koji imaju po jedan dunum zemlje i po par kokoški. Takvi dobijaju poticaje jer su oni stranački ljud- kokošari. Srbija i Hrvatska su konkurentne sa svojim poljoprivrednim proizvodima iz razloga što država koristi IPA fondove – nepovratna sredstva i da povlače iz ovih fondova godišnje preko 300 miliona eura nepovratnih sredstava. Gdje je tu Vlast da pomogne poljoprivrednicima? Zašto imamo tolike kamatne stope? Jedne od najvećih u region. Aktuelna vlast nije poradila na tome da smanji kamatne stope kako bi poljoprivrednici i prerađivači mogli koristiti povoljne kredite za niskim kamatnim stopama i tako ostvariti konkurentnost na tržištu. Ne može kamatna stopa biti manja iz razloga jer je to dio kolača odnosno dio dogovora banaka sa vladajućim strukturama. Zadržavanje te kamatne stope, dok se pojedinci enormno bogate preko narodne grbače. Kome je bilo u interesu da uništi bh. stočarstvo? Naše kompanije koje su izvozile meso za Tursku su imale vrlo dobre cijene prema Turskoj pa su domaći farmer mogli vrlo dobro da zarade i da žive normalno od svog rada i truda na tovu junadi jer je cijena po kg. žive vage iznosila 5 KM pa i do 6 KM. Naši pojedini prerađivači koji su bliski NESPOSOBNOJ VLASTI su uvozom mesa iz Poljske i susjednih zemalja Srbije i Hrvatske oborili cijenu na 3,5 KM po kg. žive vage.
Kome je palo na pamet da prepravlja pasoše od junadi i falsifikovanje ušnih markica da dobiju status bh. proizvod i time ošteti Bosnu i Hercegovinu kroz plaćanje višemilionskih poreza? Ovaj slučaj je SIPA pokrenula još u 2017. godini ali javnost i farmeri nisu dobili nikakvu informaciju. Cijena je ostala i u 2018. godini ista i kreće se do 3,5 KM po kg. Mnogo se farmi ugasilo ili su pred zatvaranje jer im se dalje ne isplati raditi. Mnoga radnih mjesta je ova Vlast ugasila. Oni neće i ne žele da čuju vapaj proizvođača o njihovim problemima. Vrijeme je da birate one koji su za proizvodnju i preradu, a ne one koji su za usluge i proizvode susjeda iz Hrvatske i Srbije. Probudimo se već jednom !
Napravimo promjene 7.oktobra !

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.