NaslovnicaLokalne TemeMidhat ef. Ča...

Midhat ef. Čakalović za Visoko.co.ba o početku mjeseca ramazana, koronavirusu, obavljanju vjerskih obreda i vakcinaciji iz ugla islama

Prema kalendaru, vaktiji, Islamske zajednice u BiH za ovu godinu, večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazana, a sutra je i prvi dan ramazanskog posta.

U intervjuu za portal Visoko.co.ba, Midhat efendija Čakalović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko, govorio je o ramazanu, o njegovim porukama, te kako bi muslimani u Visokom trebali provesti ovaj sveti mjesec u vrijeme pandemije koronavirusa.

U ovom intervjuu, uvaženi glavni imam MIZ-a Visoko govorio je i o koronavirusu, a odgovorio je i na pitanje koje mnoge muslimane interesira kada je riječ o vakcinaciji, odnosno imunizaciji stanovništva sa stanovništva šerijata.

Naime, sasvim je očito da se cijelo društvo suočava s velikom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa (COVID 19) koja je u mnogim segmentima ograničila funkcioniranje do sada uobičajenih formi društvenog i vjerskog života.

“Nažalost, želimo istaći da je ovo pitanje sa poznatim odgovorom. Uz sve probleme i promjene koje je pandemija COVID 19 donijela evo već drugu godinu, nažalost, negativno utiče i zaustavlja društvene tokove s velikim posljedicama. Moramo znati da je i u segmentu vjerskog života i njegovih manifestacija, također, ostavila teške posljedice.
Poznato je da muslimani pet puta dnevno obavljaju namaze, a posebna preporuka je (gotovo pa naredba) da se oni obavljaju u džematu. Već drugu godinu je ovaj temelj vjerskog života narušen, a ponekad gotovo i ugašen. Jedan od vidova borbe protiv ove pošasti našeg vremena jeste i obaveza da se poštuju odluke viših organa kako vjerskih, tako i državnih. Najnovija odluka jeste da mujezini oglašavaju ezanom nastupanje namaskog vremena, a zatim zajedno s imamom obave namaz u džematu. Naš medžlis nije niti u jednoj džamiji napravio izuzetak. Imam i mujezin su odlukom jedini koji obavljaju namaz u džamiji, a ostalim džematlijama je preporuka da namaze obavljaju u svojim kućama.” objašnjava za Visoko.co.ba Midhat efendija Čakalović.

Midhat ef. Čakalović
Midhat ef. Čakalović

Kako dodaje, ovo je nit za očuvanje minimuma vjerskih aktivnosti u džematima.

“Nažalost muk i tišina su ipak prisutni, a posljedice su svakome vidljive. U ovako lošoj situaciji bez valjanog medicinskog tretmana i snažnijih zakonskih propisa, samo svijest naših vjernika i disciplina utiču da ova katastrofa ne bude još teža. Posebno je ovo važno istaći kada je riječ o dženazama i prisustva na njima. Mnogostruko je povećan njihov broj, a neophodna je disciplina, distanca i ograničen broj prisutnih. Naime, nastojimo ispoštovati epidemiološke mjere ne zanemarujući vjerske propise. Tevhide i druge oblike kolektivnih obreda, osim dženaze smo pa gotovo zaustavili, te odgodili do boljih vremena. Džuma namaz zbog najnovijih mjera obavlja se sa minimalnim brojem vjernika (osim imama i mujezina, tu su i članovi džematskih odbora).”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko.

“Moramo istaknuti da sa strahom i zebnjom iščekujemo naredne mubarek dane mjeseca ramazana. Mukabele, iftari, teravih-namaz, poslije teravijska i pred sehurska druženja su sastavni dio bošnjačkog života u ramazanu i dio svakodnevice. Opet ponavljam, bojimo se da će i ovog ramazana kao i prošlog mnoge ove stv ari biti umanjene. Teško je mijenjati navike koje vjernici prakticiraju u ramazanu. Mnoge mukabele, predavanja, vjerske obrede i druženja uspjeli smo prikazati putem društvenih mreža i digitalnih medija vjernicima u njihovim domovima.”, dodao je.

Midhat ef. Čakalović / Ilustracija
Midhat ef. Čakalović / Ilustracija

Sve ovo vrijeme tokom panmeije koronavirusa MIZ Visoko je bio posvećen tome da održi svoje mnogobrojne funkcije u radu kroz džemat, organiziranje obreda, namaza i vjerskih pouka i odgoja prema uputama i odlukama nadređenih instanci IZ BiH.

“Želimo istaći da će Medžlis Islamske zajednice Visoko kao i do sada primjenjivati posljednje odluke Muftijstva sarajevskog i Rijaseta IZ. Mukabele u džamijama će biti organizirane shodno epidemiološkoj situaciji, a u skladu sa odlukama i mjerama viših instanci Islamske zajednice i državnih organa.” rekao je za Visoko.co.ba efendija Čakalović.

Također, glavnog imama MIZ Visoko smo pitali kako komentariše činjenicu da kod velikog broja muslimana u Visokom postoji sumnja u pogledu sadržaja vakcina protiv koronavirusa, te kakav je stav MIZ Visoko po pitanju vakcinacije?

“Nadležni organi Islamske zajednice su fetvu o vakcinaciji donijeli na osnovu šerijatskih pripisa o nužnosti (prisile) a islamska ulema je idžma'om (usuglašenim stavovima) potvrdila da svako ko želi može biti vakciniran, mada je preporuka da ako postoji mogućnost izbjeći vakcine sa sumnjivim supstancama ili one za koje znamo da sadrže haram tvari. Važno je ipak napomenuti da ako dođe naredba o obaveznosti vakcina nema šerijatske zapreke da se to i učini.”, istakao je.

Na kraju intervjua za Visoko.co.ba Midhat efendija Čakalović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko, poslao je svim muslimanima i ramazansku poruku.

“Ramazan šerif mubarek olsun uz dovu Allahu dž.š. da nas obraduje svojim oprostom, rahmetom i magfiretom. Nadamo se da ćemo svojim saburom, disciplinom i solidarnošću pobijediti, ako Bog da, i ovu pošast, a Uzvišenog Stvoritelja molimo da nam olakša jer su njene posljedice i smrtnost povećale strah ali i nadu. Sudnji dan, Dan konačne istine, će nam pokazati istinu i stvarne posljedice ovog našeg iskušenja.” zaključio je Midhat efendija Čakalović za naš portal.

Visoko.co.ba / N. Ka.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.