Medresa “Osman-ef. Redžović”: Škola koja i nakon 30 godina raste

Javna ustanova Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Velikom Čajnu kod Visokog ove godine obilježava 30 godina postojanja i rada. Ovaj značajni jubilej bit će obilježen nizom vjerskih, kulturnih, naučnih i sportskih aktivnosti, dok će centralni događaj biti održan u subotu, 15. oktobra, s početkom u 11.00 sati, kada će biti održana Svečana akademija, otvorena proširena i obnovljena školska zgrada, otvoren Vakifski park, te promovirano više od 200 novih vakifa.

Svečanosti će prisustvovati reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zvaničnici Islamske zajednice, predstavnici vlasti i javnog života i brojni gosti.

– Po mjerljivim parametrima, 30. godišnjicu Medresa dočekuje jača i veća nego ikad. Od nekadašnjih osam, u posljednjih pet godina izrasla je u školu sa 12 odjeljenja i više od 260 đaka. To vidimo kao indikator povjerenja i potvrdu pravilnog pristupa odgoju i obrazovanju – izjavio je za Agenciju MINA direktor Medrese mr. Dženan Handžić.

Direktor Dženan Handžić.jpg -
Direktor mr. Dženan Handžić

Naglasio je da je za proširenje kapaciteta samo u posljednje četiri godine utrošeno oko 2,5 miliona maraka osiguranih iz različitih izvora.

– Od decembra 2018. do danas podržala su nas ukupno 222 pravna i fizička lica, a da to od njih nismo tražili. Svečanost povodom 30 godina Medrese je prilika da zahvalimo vakifima i pokažemo im kako smo utrošili njihovih više od milion maraka koje su nam povjerili – poručio je, između ostalog, Handžić.

Medresa “Osman-ef. Redžović” u Visokom počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime učenjaka Osman-ef. Redžovića.

Prepoznatljiva je po kontinuiranom razvoju i brojnim ostvarenim dostignućima u oblasti obrazovanja, ali i po svojim alumnistima, kojih je u ovih skoro 30 godina bilo više od 1600.

Medresa Osman-ef. Redžović 2.jpg -
Medresa Osman-ef. Redžović

Visoko.co.ba/MINA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.