SportNogometMeđunarodni odbor nogometnih saveza preporučuje upotrebu plavih kartona

Međunarodni odbor nogometnih saveza preporučuje upotrebu plavih kartona

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) iznijeće preporuke da sudije igračima pokazuju plave kartone kojima će biti suspendovani na deset minuta. Prema prijedlogu, ukoliko igrač dobije još jedan plavi karton, biće mu pokazan crveni i biće isključen iz igre. U slučaju da igrač dobije plavi pa potom žuti karton, to će značiti crveni i isključenje.

Nova pravila dio su pokušaja da se u međunarodnom fudbalu popravi ponašanje igrača usljed rasta broja sukoba tokom utakmice. Pooštrena pravila kojim se spriječavaju igrači da prigovaraju sudiji i povećane finansijske sankcije za prekršioce uvedeni su u Engleskoj na početku tekuće sezone.

Prema pojedinim izvještajima, Fudbalski savez Engleske razmatra mogućnost da proces probe plavih kartona pokrene tokom Kupa, mada je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) saopštila da je prerano da se elitna takmičenja uključe u probne periode.

Probe plavih kartona nisu odobrene za najelitnija takmičenja, što znači da neće biti plavih kartona u Premijer ligi i prijedlozi nemaju podršku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), koja ne planira probne periode tokom Evropskog prvenstva ili Lige šampiona.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin opisao je plave kartone kao “smrt fudbala”.

Federalna.ba / Srna.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE