SvijetEvropaMagazinović na sjednici stalnog komiteta PSVE

Magazinović na sjednici stalnog komiteta PSVE

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović učestvuje na sjednici Stalnog komiteta PSVE, čiji su članovi šefovi nacionalnih delegacija, političkih grupa i komiteta.

Sjednica se održava u Vaduzu, u okviru predsjedavanja Kneževine Liechtenstein Vijećem Evrope.

U okviru boravka u ovoj zemlji Magazinović se susreo sa nasljednim knezom Aloisom von Liechtensteinom, ključnom političkom figurom i čovjekom koji u ime svog oca Kneza Hansa Adama II vlada državom već 20 godina. Susret je upriličen u dvorcu Vaduz. Kao i drugim svjetskim liderima, princu Aloisu je veoma dobro poznato Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

U toku zasjedanja održana je rasprava o posebnoj važnosti izgradnje mira i očuvanja ljudskih prava u aktuelnim sukobima između Rusije i Ukrajine i Izraela i Palestine. U diskusiji su naglašene katastrofalne razmjere počinjenih zločina i potreba da vojni sukobi budu što prije zaustavljeni.

Predsjednik PSVE Tiny Kox upozorio je na postojanje kršenja ljudskih prava i u zemljama članicama Vijeća Evrope, te pozvao na poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Članovima Stalnog komiteta PSVE obratili su se i predsjednik Parlamenta Liechtensteina (Landtag) Albert Frick, kao i ministrica vanjskih poslova Dominique Hasler. Osim što su naglasili simbiozu predstavničke vlasti i ovlaštenja regenta iz vladajuće dinastije kao model koji dozvoljava veliku demokratiju u zemlji, govorili su i o prioritetima predsjedavanja njihove zemlje Vijećem Evrope. U tom smislu posebno su podcrtali jačanje temeljnih vrijednosti – ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao i implementaciju zaključaka Samita u Reykjavíku u smislu odgovornosti za zločine tokom ruske agresije na Ukrajinu. Provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava će biti u fokusu i liechtensteinskog predsjedavanja, a posebna pažnja bit će posvećena temama slobode izražavanja i sigurnosti novinara, zatim djeci, mladima i obrazovanju, kao i temama okoliša, vještačke inteligencije, te implementacije Istanbulske konvencije.

U okviru zasjedanja Stalnog komiteta PSVE, održana je i panel rasprava pod predsjedavanjem Marije Mezetseve, ukrajinske zastupnice i predsjedavajuće Komiteta za jednakost i nediskriminaciju, o Vigdis nagradi za osnaživanje žena. U raspravi su, osim članova Stalnog komiteta, učestvovali i predstavnici civilnog društvaLiechtensteina.

U okviru zasjedanja obavljena je rasprava i o pripremama za zimsko zasjedanje PSVE, koje će biti održano u januaru 2024. godine, a u čijem radu će učestvovati i delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE