Lokalne TemePozitivno VisokoLuksuzni tepisi od visočke vune krase Predsjedništvo, Vijeće ministara, Vladu FBiH, te...

Luksuzni tepisi od visočke vune krase Predsjedništvo, Vijeće ministara, Vladu FBiH, te brojne hotele i rezidencije u Srbiji i Crnoj Gori

Enterijere Ustavnog suda BiH, Parlamenta BiH, Gradske uprave Banja Luka i drugih institucija krase luksuzni jarko crveni vuneni tepisi, koji su napravljeni od vune, “sirove” i neoprane, koja je sakupljena u predionici u Visokom Fabrike tepiha “Fates” Sokolac.

Naime, u predionici u Visokom ove kompanije, vuna se pere, obrađuje, prede, farba, a potom dovozi u Sokolac, gdje se tkaju tepisi.

Kako se hvale na svojoj zvaničnoj veb stranici, elegantnim ćilimima iz ove kompanije opremljeni su i Predsjedništvo BiH, ministarstva u Vijeću ministara BiH, Vlada Federacije BiH, brojni vjerski objekti, sudovi, hoteli i rezidencije u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Parlament BiH / Foto: RAS Srbija
Parlament BiH / Foto: RAS Srbija

Sve su to, otkriva Zora Todorović, predsjednica sindikalne oranizacije u sokolačkoj fabrici, izuzetno skupi tepisi. Njihova minimalna cijena je 50 KM po kvadratu.

– Imamo različite tepihe, taftovane, ručno čvorovane, mašinski izrađene, ali svi su od prirodne ovčje vune sa naših prostora – kaže ona za Srpskainfo.

Predionicu u Visokom sokolačko preduzeće je zakupilo prije dvije godine i tu zaposlilo 32 radnika.

Redakcija / Visoko.co.ba / Srpskainfo

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE