ZanimljivostiLjekari tvrde da ove začine trebate dodavati u skoro sva jela

Ljekari tvrde da ove začine trebate dodavati u skoro sva jela

Dr. Paula Daidon, Joanna Wen i dr. Gretchen San Miguel za magazin SheFinds.com otkrili su koje protuupalne začine trebate dodavati u skoro sva jela zbog prednosti koje nose.

Upala, iako je prirodna reakcija u tijelu, može postati hronična i dovesti do različitih zdravstvenih problema, posebno kako starimo. Nasreću, priroda nudi mnoštvo protuupalnih začina, od kojih svaki sadrži bioaktivna jedinjenja koja su istražena zbog svojih moćnih protuupalnih svojstava.

Uključivanje ovih začina u prehranu osoba posebno onih starijih od 40 godina može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, potencijalno pomoći u upravljanju različitim stanjima.

Đumbir, poznat po svom posebnom ukusu i aromatičnim kvalitetama, nije samo osnovna namirnica u kuhinjama širom svijeta, već se može pohvaliti i izvanrednim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za pojedince koji žele da se bore protiv upale i unaprijede cjelokupno zdravlje.

Đumbir sadrži spojeve poput gingerola, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Također ima pozitivan utjecaj na vaš metabolizam, koji ima tendenciju da usporava kako starite. Đumbir povećava termogenezu vašeg tijela, što uzrokuje veću stopu sagorijevanja kalorija.

Pored brzog metabolizma, druge prednosti uključuju svojstva stabilizacije šećera u krvi i suzbijanje apetita, koje mogu prirodno ubrzati proces mršavljenja.

Glavno za snažna protuupalna svojstva kurkume je njeno aktivno jedinjenje, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti da modulira upalne puteve u tijelu.

Začini poput kurkume imaju termogeni učinak na tijelo i uzrokuju da tijelo proizvodi više topline, čime se sagorijeva više kalorija. Antioksidativno svojstvo kurkume može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti.

Baš kao i đumbir, odličan je i za vaš mozak. Kurkumin može pomoći u poboljšanju funkcije mozga smanjenjem oksidativnog stresa.

Bilo da se koriste u kuhanju ili se konzumiraju kao suplementi, ovi začini nude prirodno i holističko sredstvo za podržavanje zdravijeg tijela i ublažavanje rizika povezanih s hroničnom upalom.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE