Limometal iz Cazina u prvom kvartalu radi u punom kapacitetu, zabilježili značajan rast proizvodnje

438

Zbog problema uzrokovanih koronavirusom, a u posljednje vrijeme i zbog rata u Ukrajini, brojne firme imaju probleme u nabavci repromaterijala i ugrožene su hiljade radnih mjesta.

I pored brojnih izazova posljednjih godina Limometal iz Cazina uspijeva da zadrži nivo proizvodnje i radna mjesta, a čak bilježe i povećanje proizvodnje.

– S obzirom na situaciju konstantnog pritiska rasta cijena i nestabilnog tržišta, koje traje već evo treću godinu od početka pandemije COVID-19 , zadovoljni smo trenutnim poslovnim rezultatima. U kontinuiranom smo ciklusu poslovnih aktivnosti, gdje smo angažirani istovremeno na više projekata. Sve to je uposlilo naše proizvodne procese, slobodno možemo reći u 100%-tnom kapacitetu. Ovaj poslovni zamah je posljedica naše prepoznatljivosti u ovoj grani industrije već 40-tak godina i konstantnog rada na održavanju te prepoznatljivosti. Stalno ulažemo u razvoj naših uposlenika kako bi povećali njihovu fleksibilnost, a time i njihovu učinkovitost – kaže Mensur Mulalić, direktor Limometala.

Mulalić: Pomalo se plašimo usporavanja privatnih i javnih investicija na polju visokogradnje

U uspješnoj fabrici iz Cazina zadovoljni su rezultatima u prvom kvartalu 2022. godine.

– Rast u odnosu na isti period prošle godine, prvi kvartal, je 30% posmatrajući broj objekata koje smo završili, a i nove za koje smo trenutno u postupku dogovora sa investitorima. Završili smo objekat Belamionix u Ilijašu, Robot u Sarajevu i Zvorniku, kao i poslovno stambeni objekat Model Tim u Bihaću. Naravno, pored ovih gradilišta, u toku izrade su nova, a jedno od njih je u Kaknju. Kao i cijelo okruženje i region, pa i svijet, situacija u Ukrajini je dodatno uz pandemiju prenapregnula cijeli sistem. Svi smo svjedoci stalnog divljanja cijena, a najbolji primjer su robe široke potrošnje. Vi danas kad uđete u trgovinu na dnevnoj bazi imate izmjene cijena i nikad niste sigurni koliko će koštati neki proizvod sljedećeg dana. Opšti rast cijene goriva, očekivano je povukao cijeli lanac, tako da i naša djelatnost nije mogla biti zaobiđena. Cijene željeza stalno fluktuiraju i rastu. Zbog toga se mi pomalo plašimo usporavanja privatnih i javnih investicija na polju visokogradnje zbog promjene prioriteta potrošnje – kaže Mulalić.

Proizvodi Limometala pored naše zemlje već nekoliko godina prodaju se i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Austriji.