SvijetInflacija u Velikoj Britaniji usporila do cilja centralne banke od dva posto

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila do cilja centralne banke od dva posto

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je u maju na cilj centralne banke od dva posto, pokazali su službeni podaci, što je dalo podsticaj predizbornoj kampanji premijera Rishija Sunaka.

Indeks potrošačkih cijena pao je prema očekivanjima s 2,3 posto u aprilu, saopćeno je iz Ureda za nacionalnu statistiku, gdje se navodi i usporavanje rasta cijena hrane, prenoi AFP.

Ovo je uslijedilo nakon gotovo tri godine inflacije koja je bila iznad ciljane, i koja je posljednji put iznosila dva posto u julu 2021. prije nego što su troškovi života skočili.

Ova vijest dolazi pred opće izbore koji se održavaju 4. jula a za koje ankete predviđaju da će Sunakovi konzervativci izgubiti od glavne opozicione Laburističke stranke Keira Starmera.

Sunak je pozdravio ovo usporavanje inflacije, ali laburisti su kritikovali konzervativno upravljanje ekonomijom.

– To su jako dobre vijesti, jer su posljednjih nekoliko godina bile stvarno teške za sve – rekao je Sunak za radio LBC.

– Inflacija se vratila na cilj, a to znači da će ljudi početi osjećati dobrobiti i ublažiti neke terete troškova života, a razlog tome je ekonomska stabilnost koju smo vratili – rekao je on.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE