BiHKupili smo pet osnovnih životnih namirnica: potrebe koje su postale luksuz

Kupili smo pet osnovnih životnih namirnica: potrebe koje su postale luksuz

Prvi je u mjesecu. Nekad se ovom datumu, zbog isplate plata i penzija posebno radovalo, a svako je imao pojedinačne ciljeve u šta utrošiti zarađeno. Danas, kažu građani, toga nema. Cilj je dočekati prvi u mjesecu, a ne zadužiti se previše. Kada novac stigne u ruke, vraćaju se dugovi, plaćaju režije i kupuje ono osnovno. No, s obzirom na cijene, mnogima je i ono osnovno postalo luksuz.

Kupili smo pet osnovnih životnih namirnica: ulje, mlijeko, brašno, šećer i kilogram pilećeg filea i to nas je koštalo 22,88 KM.

Mlijeko danas košta više od dvije, a prije samo nekoliko mjeseci koštalo je nešto više od jedne konvertibilne marke. Kilogram brašna i šećera se, također, mogao kupiti za jednu marku, a ulje koje danas košta 4,50 marke bilo je oko dvije. Građani se sjećaju da je kilogram pilećeg filea koštao oko sedam maraka, a danas košta skoro pa 12. Pitanje je kako preživjeti.

Građani, kako i sami kažu, kupuju samo osnovne namirnice. S obzirom na minimalne penzije i plate, prilikom kupovine gledaju da cijena svakog kupljenog proizvoda bude minimalna i kupuju ih u znatno manjim količinama.

„Previše košta i osnovno. Osnovne životne namirnice su ustvari i poskupile. Brašno, ulje, šećer, kafa, ma sve je otišlo“, kazala je građanka Tuzle.

Ekonomski analitičari kažu da će se trend rasta cijena vjerovatno nastaviti, jer se ne poduzimaju konkretni koraci da se to spriječi. Postoje, objašnjavaju, dva načina da se inflaciji stane u kraj, a prvi je da se ukinu određeni fiskalni i parafiskalni nameti.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, naveo je neke korake koje bi vlast mogla uzeti u obzir kako bi olakšala građanima:

„Konkretno, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate bi predstavljalo uštedu za građanstvo i privredu, a drugi da se pokuša sa sistemom štednje, tu se misli na energente.”

U Udruženju potrošača kažu da je ovakav scenarij bio očekivan s obzirom na stanje u svijetu koje je mnogima opravdanje za vlastitu korist. Situacija, kažu, podsjeća na frazu ‘Nekom rat, nekom brat’ i građani toga moraju biti svjesni. Dok jedni jedva preživljavaju, drugi se bogate, a država šuti.

„Znamo da je slobodno formiranje cijena, ali u ovakvoj situaciji tražimo transparentnost i tražimo informacije o uvoznim cijenama i o rastu uvoznih cijena. Želimo da nas se o tome obavještava, da vidimo koji su to proizvođači i uvoznici koji to zloupotrebljavaju“, poručuje Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog Kantona.

Pasivnost građana, također, kažu u Udruženju, ide u korist onih koji svoje džepove pune, dok su, istovremeno, džepovi građana gotovo prazni. Građani su usvojili model preživljavanja, umjesto da se prebace na modele borbe za svoja prava. Do tada će plate biti gotovo iste, cijene će rasti , a jedino što će opadati jeste broj onih koji žele ostati ovdje.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE