Lokalne TemeNezadovoljstvo i ogorčenje među roditeljima u Visokom: Vrtić poskupio preko noći

Nezadovoljstvo i ogorčenje među roditeljima u Visokom: Vrtić poskupio preko noći

Roditelji u Visokom čija djeca borave u JU za predškolski odgoj i obrazovanje, odnosno u Vrtiću Visoko, suočili su se s neočekivanim i neobjašnjenim poskupljenjem usluga ove ustanove. U petak, 23. veljače, djeca su im donijela papir na kojem je bio ispisan Aneks Ugovora o smještaju, koji definira nove cijene usluga, bez ikakve prethodne najave ili obrazloženja.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Prema Aneksu Ugovora, usluge Vrtića Visoko će od 11. ožujka biti skuplje u prosjeku za 50 KM.

Foto: Naim K. // Visoko.co.ba
Foto: Naim K. // Visoko.co.ba

Ova odluka je donesena 7. veljače 2024. godine od strane Upravnog odbora JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, u sastavu Sumeja Begović, Alma Ahmić i Nermina Omanović sudeći na osnovu javnih podataka Transparency International, koji se nalaze u prvoj bazi javnih ustanova u BIH gdje su navedene visine plaća direktora javnih ustanova, imena članova Upravnih odbora tih ustanova, kao i njihove visine naknada, te broj zaposlenih.

Izvor: ustanove.transparentno.ba
Izvor: ustanove.transparentno.ba

Ova odluka UO-a potvrđena je 20. veljače 2024. godine od strane Osnivača, odnosno Grada Visoko. Međutim, ni roditelji ni javnost nisu bili obaviješteni o tome do trenutka kada su djeca dobila Aneks Ugovora.

Ovo poskupljenje je izazvalo ogorčenje i nezadovoljstvo među roditeljima, koji smatraju da je to neopravdano i neodgovorno ponašanje od strane Upravnog odbora i Osnivača. Oni ističu da je Visoko jedan od najsiromašnijih gradova u Federaciji BiH, gdje je prosječna plaća daleko ispod prosjeka u Federaciji BiH, te da je ovo dodatni udar na ionako tešku ekonomsku situaciju.

Također, oni upozoravaju da je Vrtić Visoko jedini javni vrtić u gradu, koji je već preopterećen i nedostupan za mnoge roditelje, te da je za upis u ovu ustanovu potrebno imati veze, poznanstva i pripadnost određenoj političkoj stranci.

“Što se tiče poskupljenja to me iznenađuje jer o tome nikakvih najav nije bilo. Ne znam kako će se roditelji snaći. Ja sam zabrinut jer se ovome uopće niko nije nadao, te što se šutilo sve do trenutka dok nam djeca u petak nisu donijela papir na kojem je stajala ta odluka o poskupljenju.”, kazao nam je Mahir I., čije dvoje djece koriste usluge visočkog obdaništa.

“Ovo poskupljenje je stvarno bezobrazluk. Ne razumijem da neko preko noći samo podigne cijenu, kao da smo ne znam šta. Da li su ti što sjede u Upravnom odboru vrtića svjesni činjenice kolike su plaće u Visokom, ta da je ovo gradski vrtić”, istakao je ljutito drugi roditelj, koji je želio ostati anoniman.

Dok životni standard građana drastično opada i siromaštvo uzima sve više maha, konkretne mjere vlasti su izostale, saglasni su građani. Za 29. veljače najavljena je sjednica Gradskog vijeća Visoko, te ostaje nada da će stanovnici Visokog na sjednici od nadležnih iz Gradske uprave Visoko, kao i aktuelne vlasti saznati zašto je došlo do ove šokantne odluke o poskupljenju usluga Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE