Preporuka'Kos, kos, kupina' najbolji igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

‘Kos, kos, kupina’ najbolji igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak je dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završeno 29. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a film “Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom.

Poznatoj škotskoj rediteljici Lynne Ramsay uručeno je počasno “Srce Sarajeva”.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima ove godine učestvovalo je ukupno 49 filmova.

Najbolji igrani film ovogodišnjeg SFF-a je “Kos, kos, kupina” Elene Naveriani od ukupno osam filmova koji su se našli u takmičarskoj konkurenciji.

Philip Sotnychenko sa filmskim ostvarnjem “La Palisiada” najbolji je reditelj 29. izdanja SFF-a.

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za “Lost Country”, a “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu “Kos Kos Kupina”.

“Srce Sarajeva” za najbolji kratki dokumentarac osvojila je Sara Jurinčić sa filmom “Valerija”, a “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film osvojio je Nemanja Vojinović za “Bottlemen”.

Najbolji kratki film 29. SFF-a je “27” Flore Anne Bude, a nagradu za ljudska prava dobila je Kumjana Novakova za film “Šutnja razuma”.

Posebna nagrada žirija pripala je Gergou Somogyvariju za film “Vilinski vrt”.

“Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobila je Anna Gyimes za film “Padanje”, a specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala je Selmi Doborac za film “De Facto”.

Večeras su crvenim tepihom prošetale brojne poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i drugih država. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pojavio se na crvenom tepihu sa suprugom Mirelom. Crvenim tepihom su se prošetali i bh. reditelji Srđan Vuletić i Jasmila Žbanić.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE