SportKošarkaPremijera dokumentarnog filma o Raziji Mujanović na Sarajevo Film Festivalu

Premijera dokumentarnog filma o Raziji Mujanović na Sarajevo Film Festivalu

Dokumentarni film “Velika Raza/Raza The Great” u produkciji BHRT-a, bit će premijerno prikazan na 29. Sarajevo film festivalu u kategoriji “BH film” 16. augusta u 21.30 sati u dvorani Cineplexx 1.

Scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama, saopćeno je iz BHRT-a.

– Bilo je izazovno i zahtjevno jer, zapravo, ime Raze Mujanović obavezuje. U filmu smo odabrali nekoliko tema, cjelina i najvažnijih košarkaških i profesionalnih koraka, koje smo posebno obradili, nastojeći publici približiti njezinu istinsku strast i emotivnu vezu s košarkom, te hrabrost i odlučnost da uspije čak i u trenucima kad su na Razinoj strani bili samo visina i njezin karakter. Također smo govorili o jednom vremenu u kojem se razvila i dostigla vrhunac ženska košarka na ovim prostorima. Indikativno je da taj rast koincidira s profesionalnim rastom naše junakinje – ističu Hodžić i Šehić.

Njezine četiri titule prvakinje Evrope s klubovima (Jedinstvo Aida iz Tuzle, Dorna Godella iz Valencije i Pool Comense iz Coma), srebrna odličja s Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava s reprezentacijom bivše Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te čak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistički i hrabri poduhvati – rijetki u to vrijeme – u Sao Paulu i Detroitu (WNBA), raskošni su rezultati koji su joj donijeli priznanja poput članstva u FIBA Kući slavnih. Tri puta je bila proglašena za najbolju igračicu Evrope u izboru prestižnog lista Gazzetta dello Sport.

Kao Team managerica košarkaških selekcija BIH, bilježi peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2022. i plasman na Svjetsko prvenstvo, što je prava rijetkost među skromnim dometima bh. sporta posljednjih godina.

Razija Mujanović u filmu priča svoj život, profesionalnu karijeru, i osjećanja kojima prolazi kroz većinu tema vlastitom percepcijom. O igri, profesionalnim dometima i karakteru, osim nje, u filmu govore košarkašice i košarkaši iz Razine generacije i današnje generacija kojima je ona inspiracija, te osobe iz Razinog okruženja ili njeni savremenici. Razijin doprinos košarci i sportu generalno, a naročito ženskom sportu je nemjerljiv.

Njezino odrastanje i razvoj, tokom kojih je svoju visinu (iz hendikepa kako to, uglavnom, doživljavaju tinejdžeri) pretvorila u kapital i benefit, jedinstveni su i vrijedni pažnje. Od Ratkovića do Kuće slavnih, životni su i profesionalni koraci hrabre žene koja je išla ispred svog vremena. Književnik i kolumnist Boris Dežulović u filmu kaže: “Raza je bila revolucionar, Rosa Luxemburg u ženskoj košarci”.

U filmu govore Razija Mujanović, Bogdan Tanjević, Jadranka Savić, Slađana Golić, Aldo Corno, Boro Kontić, Boris Dežulović, Dino Rađa, Zoran Slavnić, Teresa Almoguera, Mara Fullin, Catarina Pollini, Tima Džebo, Sulejman Begović, Jusuf Nurkić, Jonquel Jones i Goran Lojo.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE