SvijetEvropaKomesar VE pozdravio Rezoluciju te osudio kontinuirano poricanje i glorifikaciju ratnih zločinaca

Komesar VE pozdravio Rezoluciju te osudio kontinuirano poricanje i glorifikaciju ratnih zločinaca

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Michael O’Flaherty izrazio je snažnu podršku odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

U svojoj izjavi, O'Flaherty je naglasio da ovo proglašenje predstavlja globalno priznanje počinjenih zločina i čvrst stav protiv njihovog poricanja.

Istakao je važnost priznavanja genocida, što su potvrdili međunarodni sudovi, te osudio kontinuirano poricanje i glorifikaciju ratnih zločinaca u regionu bivše Jugoslavije, navodeći da takvi postupci podrivaju vladavinu prava, mir i društvenu koheziju.

O'Flaherty je pozvao Vijeće Evrope i njegove članice da svake godine obilježe 11. juli kao dan sjećanja i komemoracije, osiguravajući da se ljudska prava žrtava i preživjelih poštuju i pamte.

Ova posvećenost odražava širu predanost promociji ljudskih prava i sprječavanju ponavljanja takvih zločina, naveo je komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, Michael O’Flaherty.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE