ZanimljivostiKoji je najzdraviji način pripreme jaja: Sačuvajte hranjive tvari i smanjite rizik...

Koji je najzdraviji način pripreme jaja: Sačuvajte hranjive tvari i smanjite rizik od srčanih bolesti

Istraživanje koje je objavljeno u The Journal of Nutrition je utvrdilo koji je najzdraviji način pripreme jaja pomoću kojeg ćete uspjeti sačuvati njihove hranjive tvari i smanjiti rizik od holesterola.

Naime, najbolja opcija je da jaja pripremite poširanjem. Stavite ih u vruću, ali ne i kipuću vodu i kuhajte tri minute. U vodu nemojte dodavati so zato što ćete tako razrijediti bjelanjak.

Poširanje jaja može podići nivo proteina u jajima za čak 40 posto te ćete biti duže siti. Ono također ima sposobnost da uništi moguću salmonelu te smanji rizik od holesterola.

Trebali biste izbjegavati pripremanje jaja u obliku omleta ili kajgane. Visokim temperaturama i korištenjem velike količine ulja smanjujete nivo vitamina i antioksidansa, a povećavate nivo holesterola.

Jeste li ste znali da jaja mogu biti korisna i za očuvanje vida? Naime, istraživanje iz 2020. je pokazalo da konzumiranje dva do četiri jajeta sedmično smanjuje šanse za razvoj makularne degeneracije, koja uzrokuje zamagljen vid.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE