ZanimljivostiKoje životinjske vrste su otkrivene u 2021. godini

Koje životinjske vrste su otkrivene u 2021. godini

“Vatrena” morska zvijezda, ribe “gitare” i kamuflirani morski konjic samo su neke od vrsta životinja koje je Kalifornijska akademija nauka otkrila u 2021. godini. Pogledajte listu ovih zanimljivih stvorenja.

Ova otkrića ne samo da obogaćuju naše poznavanje raznolikosti živog svijeta, već i jačaju svijest o tome koliko važno očuvati rijetke vrste od odumiranja. Ovo su neke najzanimljivijih životinja koje su otkrivene:

Kamuflirani morski konjic

Foto: Ichtyology & Herpetology
Foto: Ichtyology & Herpetology

On živi uz obalu novozelandske regije Northland, na sjeveru Novog Zelanda. Uočio ga je ihtiolog Graham Short i dao mu zvanični naziv cylix tupareomanaia. Kamuflirani morski konjic ne predstavlja samo novu vrstu već spada u potpuno novi rod konjica.

“Uvidjeli smo koliko malo znamo o grebenima Novog Zelanda. Ukoliko zaronimo dublje, očekujem da ćemo identifikovati još nekoliko novih vrsta riba”, kazao je Short.

Buba žižak kao uskršnje jaje

Foto: SWNS
Foto: SWNS

Pronađen je na planinskim vrhovima Filipina na nadomorskoj visini od 914 metara. Žižak je dug oko 13,5 milimetara. Ima jedinstvene šare koje zapravo liče na tradicionalnu odjeću starosjedilačkog plemena Obu Manuvu.

Naučnica Analyn Cabras rekla je kako je dala ovaj neobični naziv jer se nada da će ovako motivisati stanovnike da se zainteresuju za očuvanje ove vrste.

“Vatrena” morska zvijezda

Foto: SWNS
Foto: SWNS

Živi u blizini Uskršnjeg ostrva i ima karakterističnu jarku narandžastu boju. Kako je objasnio zoolog Christopher Mah, morske zvijezde su naročito važne za očuvanje postojanja koraljnih grebena.

“Nikad ne znamo kakvu korist možemo imati od proučavanja nepoznatog. To može imati ‘opipljive’ koristi, poput otkrića lijeka protiv raka, ili ekološke koristi u zaštiti koraljnih grebena”, kazao je.

Škorpioni penjači

Foto: American Museum of Nationaly History
Foto: American Museum of Nationaly History

Lauren Esposito i Aaron Goodman su identifikovali šest vrsta škorpiona iz Gvatemale i Meksika koji se kriju u krošnjama drveća. Njih dvoje su imitirali predatore tako što su tapkali grane plastičnim cijevima i nekoliko škorpiona je uskočilo u njihovu “zamku”. Odnijeli su ih u Američki prirodoslovni muzej.

Ribe “gitare”

Foto: Marine Biodiversity
Foto: Marine Biodiversity

Ihtiolog David Ebert je otkrio dvije nove vrste riba “gitara” koje imaju plave pjege. Nazvane su tako jer imaju izdužena tijela i spljoštene glave pa lične na spomenuti muzički instrument. Acroteriobatus andysabini živi na obalama Madagaskara, dok manja riba, nazvana acroteriobatus stehmanni, živi u vodama oko Sokotre.

Foto: Marine Biodiversity
Foto: Marine Biodiversity

Ebert je naveo kako je razgovarao s lokalnim ribarima i upozorio ih da ne ubijaju ove rijetke vrste. Nada se da će poslušati njegov savjet.

“Nije riječ samo o zaštiti životinja. Cilj je pronaći dugoročno rješenje za uspostavljanje suživota između ljudi i riba”, kazao je.

Vodozemac koji liči na zmiju

Foto: Marius Burger
Foto: Marius Burger

Biolozi su raspravljali o tome da li na ostrvu Sao Tome kraj obale Centralne Afrike živi jedna ili dvije vrste cecilijana – vodozemaca bez udova koji liče na zmije.

Rayna Bell je s kolegama proučavala genetski sastav 85 vodozemaca sa čitavog područja navedenog ostrva. Došli su do zaključka da su nekada postojale dvije vrste, ali da su se evolucijom spojile u jednu pod utjecajem lave koja je izbijala iz obližnjeg vulkana.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE