NaslovnicaBiHPolitikaKo će konačno...

Ko će konačno popuniti tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine danas, a najkasnije sutra trebao bi donijeti rješenja po žalbama na odluke Centralne izborne komisije BiH o popuni tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, saznaje Anadolu Agency u CIK-u BiH.

Apelacioni odjel Suda BiH odbacio je u petak žalbu Posavske stranke koja je uložila prigovor da joj je odluka CIK-a BiH onemogućila da njen budući kandidat u Skupštini Posavskog kantona dobije mandat.

Naime, izabrani zastupnik Posavske stranke u Skupštini Posavskog kantona podnio je ostavku, a naredni kandidat za dodjelu mandata, čija procedura izbora je u toku, je iz srpskog naroda.

“Oni su se žalili na sve tri odluke CIK-a BiH, navodeći da im je tako onemogućeno da oni dobiju mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH nakon što njihov kandidat bude izabran u Skupštinu Posavskog kantona. No, u vrijeme kada je CIK BiH utvrdio kriterije i dodijelio namdate na osnovu izmjena i dopuna Uputvstva oni nisu imali izabranog predstavnika iz srpskog naroda u Posavskom kantonu. Apelacioni odjel Suda BiH je odbio njihovu žalbu. CIK BiH ne može niti je bilo gdjke propisano da treba čekati da se negdje izabere zastupnik iz srpskog naroda pa da onda izvrši dodjelu mandata”, navela je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Ostalo je da Apelacioni odjel suda donese rješenja i po žalbama Narodne stranke Radom za boljitak, te nekolicine predstavnika koji su se samostalno žalili na odluke CIK-a BiH o dodjeli mandata nedostajućim predstavnicima iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamementa FBiH.

Naime, prošle sedmice CiK BiH je na osnovu utvrđenih Kriterija i postupka popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH- opći izbori 2018. godine donio odluke o popuni tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Pederacije BiH.

Mandati su dodjeljeni Draganu Stevanoviću, neizabranom kandidatu sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo za opće izbore 2018. godine, Nikici Bosniću, neizabranom kandidatu sa liste političkog subjekta Srpska lista za Skupštinu Kantona 10 za opće izbore 2018. godine, te Mladenu Loniću, neizabranom kandidatu sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona za opće izbore 2018. godine.

Odluka o dodjeli mandata bit će potvrđena nakon što se okonča žalbeni postupak kod Apelacionog odjela Suda BiH.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.