ZanimljivostiZdravlje i savjetiKlinčić - aromatični dodatak koji ubija bakterije

Klinčić – aromatični dodatak koji ubija bakterije

Osim što je neizostavan začin zimi za popularno kuvano vino, klinčićem se aromatizuju brojna slatka i slana jela. Bogato začinjeni kolači, keks, pudinzi ili slatki hljebovi nerijetko u svom receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom. On izvrsno povezuje ukus jabuka i krušaka pa se koristi u pravljenju pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom na to da je njegov ukus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuvanju postepeno i pažljivo dozirati.

Ukusni su u čorbicama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, mirisna karakteristika daje punoću ukusa. Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom dinstanja. Prisutan je u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje. Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakovan u prahu brzo gubi ukus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće treba potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.comkli


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE