PreporukaKineski naučnici razvili masku koja detektuje Covid 19

Kineski naučnici razvili masku koja detektuje Covid 19

Kineski naučnici su razvili masku koja može da otkrije Covid 19 ili virus gripe u vazduhu i upozori one koji je nose ako su bili izloženi virusima nakon desetominutnog razgovora sa zaraženom osobom.

Senzori pričvršćeni za masku mogu da reaguju na samo 0,3 mikrolitra virusa u vazduhu, otkrivajući virus Covid 19 i viruse gripa H5H1 i H1N1 u vazduhu u roku od 10 minuta i da pošalju obavještenja na uređaj, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). Studija, koju predvodi šest naučnika saradnika Univerziteta Tongji u Šangaju, objavljena je u naučnom časopisu Matter 19. septembra.

Novi uređaj, koji se montira izvan maske, sa punjivom litijumskom baterijom, testiran je prskanjem patogena na njega u zatvorenom prostoru, čime je simuliran realan scenario u kojem neko priča ili kašlje. Senzori su reagovali na tečnost u količini 70 do 560 puta manjoj od one koja nastaje kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

Dugogodišnja pandemija je podstakla masovno nošenje maski. Međutim, ublažavanje mjera vezanih za Covid 19 u mnogim zemljama je dovelo do pada upotrebe maski. Istraživanje kompanije Axios-Ipsos početkom septembra je pokazalo da 37 odsto Amerikanaca nosi masku izvan kuće, što je znatno manje u odnosu na 89 odsto prije dvije godine.

Međutim, upotreba maski je i dalje široko rasprostranjena u nekim zemljama uključujući Kinu, koja se drži striktne nulte-kovid politike.Takođe, mnogi ljudi su nastavili da nose maske da bi se zaštitili od virusa bez obzira na zvanične preporuke.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE