SvijetWHO proglasio JN.1 soj COVID-19 “varijantom od interesa“

WHO proglasio JN.1 soj COVID-19 “varijantom od interesa“

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u utorak klasifikovala soj virusa JN.1 COVID-19 kao “varijantu od interesa”, dodajući da prema dostupnim dokazima predstavlja nizak globalni rizik za javno zdravlje.

Međutim, WHO upozorava da bi JN.1 mogao povećati teret respiratornih infekcija u mnogim zemljama s početkom zime na sjevernoj hemisferi.

Prema zdravstvenoj agenciji Ujedinjenih nacija, trenutne vakcine i dalje štite od teških oboljenja i smrti od JN.1 i drugih cirkulirajućih varijanti COVID-19.

WHO je saopštio da koronavirus nije jedina respiratorna bolest koja cirkuliše, dodajući da su slučajevi oboljelih od gripe, respiratornog sincicijskog virusa i uobičajene dječje upale pluća u porastu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE