SvijetKineska vojska počela vježbe u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana

Kineska vojska počela vježbe u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana

Kina je od jutros počela svoje najveće vojne vježbe u morima oko Tajvana. Kineska vojska je pokrenula ove vježbe kao odgovor na posjetu predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Taipeju Tajpeju, prenosi BBC.

Tri od šest zona koje je Kina odredila za svoje vježbe zadiru u tajvansku granicu na liniji od 12 milja od kopna.

Tajvansko ministarstvo odbrane već je nazvalo taj potez kršenjem konvencija UN-a i saopćilo da predstavlja zračnu i pomorsku blokadu ostrva.

Oko 10 brodova kineske mornarice nakratko je prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza u četvrtak ujutro, rekao je tajvanski izvor upućen u izvore novinskoj agenciji Reuters.

Linija mediana je neformalna linija razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu između kopna Kine i Tajvana.

Tajvan je rasporedio raketne sisteme za praćenje aktivnosti kineskih zračnih snaga u blizini linije mediane a mornarički brodovi ostaju u blizini za praćenje aktivnosti kineske mornarice, rekao je izvor, koji je odbio da bude imenovan.

Decenijama su mediji pod kontrolom kineske Komunističke partije širili ratnohuškačku retoriku o Tajvanu, ali ideja o ratu i potpunom preuzimanju Tajvana nikada nije bila bliža.

Tajvanska vojska je izjavila da Kina koristi vježbe bez presedana kako bi preko njih pokušala promijeniti status quo.

– Ne tražimo eskalaciju, ali ne odustajemo kada su u pitanju sigurnost i suverenitet – navelo je ministarstvo odbrane Tajvana.

U odvojenom saopćenju, ministarstvo odbrane je reklo da će “podržati princip pripreme za rat bez traženja rata” i da će izbjeći izazivanje bilo kakvih sporova s KInom.

Ministarstvo vanjskih poslova također je u četvrtak pozvalo međunarodnu zajednicu da pozove Kinu da zaustavi vojne aktivnosti.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE