SvijetAzijaKineska policija spasila 1.000 mačaka, otkrivena nezakonita trgovina mačjim mesom

Kineska policija spasila 1.000 mačaka, otkrivena nezakonita trgovina mačjim mesom

Policija u Kini spasila je više od 1.000 mačaka od klanja i prodaje kao svinjetine ili ovčetine, javljaju državni mediji. Postupajući po dojavi aktivista za dobrobit životinja, policija je presrela kamion koji je prevozio mačke u istočnom gradu Zhangjiagang.

Mačke su prebačene u sklonište, navodi The Paper. Spašavanje je otkrilo nezakonitu trgovinu mačjim mesom i izazvalo novu zabrinutost u pogledu sigurnosti hrane, navodi se u izvještaju. Mačje meso može koštati 4,5 juana (0,61 dolara) po catty što je jedinica mjere u Kini koja je otprilike ekvivalentna 600 g, kažu aktivisti. Jedna mačka može dati četiri do pet cattyja.

Nije jasno da li su spašene mačke lutalice ili kućni ljubimci. Bili su u tranzitu na jug zemlje, gdje je trebalo da budu servirani kao svinjski i jagnjeći ražnjići i kobasice. Prema The Paper-u, aktivisti u Zhangjiagangu su primijetili veliki broj mačaka koje su držane u zakucanim drvenim kutijama na groblju i nadgledali ga šest dana.

Kada su mačke 12. oktobra utovarene u kamion, aktivisti su zaustavili vozilo i pozvali policiju.

Priča u The Paperu, objavljena prošlog petka, dobila je hiljade ljutitih komentara na kineskoj platformi društvenih medija Weibo. Neki korisnici pozvali su na strože inspekcije prehrambene industrije. “Neka ovi ljudi umru strašnom smrću”, rekao je jedan korisnik Weibo-a.

Drugi je rekao: “Kada će postojati zakoni za zaštitu životinja? Zar životi mačaka i pasa nisu bitni?” Jedan korisnik je rekao: “Neću više jesti meso sa roštilja vani.”

U junu je na koledžu u provinciji Jiangsu nastala prava zbrka, kada je student otkrio glavu pacova u svom obroku. Školske vlasti su prvo pokušale da tvrde da se radi o pačjem mesu prije nego što su priznale da je učenik bio u pravu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE