NaslovnicaZDKPolitikaKO SDA ZDK: K...

KO SDA ZDK: Kasumović treba odlučiti da li će nastaviti s ucjenama ili će deblokirati realizaciju razvojnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona bezrezervno podržava aktivnosti Vlade Zeničko-dobojskog kantona na razvoju Kantonalne bolnice u Zenici, a kruna tih aktivnosti je generacijski projekt energetske efikasnosti koji je najveće ulaganje u ovu zdravstvenu ustanovu od njenog osnivanja.

Projektom vrijednim 11 miliona eura, koji će Vlada finansirati iz kredita EBRD-a, predviđeno je utopljavanje zgrada, zamjena stolarije i salonitnih krovova, izgradnja novog termobloka na gas i operativnog bloka te izgradnja novih 2.800 kvadrata prostora za izmještanje službi koje trenutno rade u neuslovnim podrumskim prostorijama. Pored toga, planirana je realizacija još tri velika projekta javno-privatnog partnerstva – Interventna kardiologija, Hemodijaliza i Gama nož, s tim da je za Interventnu kardiologiju već potpisan ugovor sa stranim partnerom vrijedan 7,5 miliona KM.

Međutim, projekti su dovedeni u pitanje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u krugu Kantonalne bolnice Zenica koje politikom ucjena blokira aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Naime, Kasumović od Vlade Zeničko-dobojskog kantona traži da iduće tri godine u Zenicu uloži dodatnih šest miliona maraka, iako će od razvojnih projekata u Kantonalnoj bolnici najveću korist imati upravo Zenica i Zeničani. Planirana ukupna investicija od 41,5 miliona maraka pokrenut će ekonomsku aktivnost i donijeti dodatni prihod budžetu Grada Zenice, izvođači će biti i zeničke firme, a projekt će donijeti bolju perspektivu za zdravstvenu ustanovu u kojoj radi 1.502 radnika sa prebivalištem u Zenici, što je 92 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Navedenim projektima Kantonalna bolnica Zenica će napraviti veliki iskorak ka savremenom kliničkom centru te, napokon, u kvalitetnijem okruženju i za zaposlene i pacijente, početi pružati zahtjevne usluge kao što je primjena procedure “zlatnog sata” u interventnoj kardiologiji zbog čega se građani Zeničko-dobojskog kantona trenutno upućuju u centre u Tuzli i Sarajevu.

Kasumović treba jasno i glasno reći građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona da li će nastaviti s ucjenama i insistirati na novčanoj kompenzaciji za zemljište za koje je i Kantonalni sud u Zenici rekao da je bez pravnog osnova upisano na Grad Zenicu ili će ispoštovati zaključak Gradskog vijeća Zenice, za koji su čak glasali i njegovi poslušnici, te potpisati sporazum kojim će priznati da je Kantonalna bolnica Zenica titular vlasništva nad zemljištem i imovinom kojom raspolaže šest decenija.

Svaki drugi potez izuzev potpisivanja bezuslovnog sporazuma između Grada Zenice i Kantonalne bolnice bio bi gubljenje vremena i loša poruka investitorima u gradu čiji se, da apsurd bude veći, gradonačelnik hvali otvorenošću prema ulagačima. Očito je da Kasumović čini sve da zaustavi investicije Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja je i bez projekata u KBZ-u najveći investitor u Zenici, zahvaljujući višemilionskim ulaganjima u puteve, vodne projekte, škole, te da kroz traženu kompenzaciju za zemljište želi osigurati finansiranje vlastite izborne kampanje iduće godine.

Kasumović mora biti svjestan da će biti najodgovorniji ukoliko ne dođe do realizacije razvojnih projekata u KBZ-u i da će u tom slučaju najveću štetu trpjeti grad i građani Zenice.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.