NaslovnicaZDKKantonalno tu...

Kantonalno tužilaštvo ZDK istražuje: Sedam Domova zdravlja tokom 2020. i 2021. godine nabavljalo određene količine medicinskog kisika od neovlaštenih distributera

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona aktivno radi na predmetu “Kisik” koji se odnosi na sporne nabavke medicinskog lijeka od neovlaštenih distributera koji nisu imali neophodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

“Uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da se predmet nalazi h fazi prijave, u kojoj se aktivno provode mjere i radnje u svrhu utvrđivanja svih činjenica neophodnih za donošenje tutužilačke odluke. Prikupljena je materijalna dokumentacija i u toku je saslušanje svjedoka. ” kazali su iz Tužilaštva ZDK.

Podsjećamo, nakon medijskog izvještavanja o spornim nabavkama, Kantonalno tužilaštvo ZDK 29.09.2021. godine po službenoj dužnosti formiralo je krivični spis te je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK formiran tužilačko-policijski tim kako bi se provjerili navodi iz medija. Uporedo, internu istragu provelo je i Ministarstvo zdravstva ZDK u kojoj je utvrđeno da su Domovi zdravlja u Zenici, Žepču, Usori, Doboj jugu, Maglaju, Tešnju, Brezi kao i Opća bolnica u Tešnju nabavljali određene količine medicinskog kisika tokom 2020. i 2021. godine od neovlaštenih distributera. Nakon dobijenih informacija, nadležno ministarstvo upoznalo je Upravne odbore o nezakonitim radnjama. No, iako su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH bili dužni u roku od mjesec dana sankcionisati direktore navedenih ustanova, Upravni odbori osim u Domu zdravlja Breza, to nisu učinili.

Fikret Salčinović, direktor brezanskog Doma zdravlja, smijenjen je prije isteka mandata i to u decembru mjesecu a prilikom njegovog razrješenja Upravni odbor je razmatrao i zapisnik o inspekcijskom nadzoru i zapisnik farmaceutskog inspektora ZDK. U navedenim zapisnicima inspektori su naveli da je uvidom u medicinsku dokumentaciju, evidentirana primjena „spornog“ kisika u terapiji sa pacijentima kao i to da je nakon medijskih natpisa, kisik nabavljen od neovlaštenih distributera stavljen van upotrebe.

Visoko.co.ba / federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.