SvijetAmerikaKanađanke nose maramu mjesec dana kako bi se solidarisale s muslimankama

Kanađanke nose maramu mjesec dana kako bi se solidarisale s muslimankama

U okviru Svjetskog dana hidžaba (World Hijab Day), koji se u Kanadi obilježava od 2014. godine, ove godine su u gradu Fort McMurrayu organizovane brojne aktivnosti koje su privukle veliku pažnju tamošnje javnosti.

Kiran Malik Khan, organizatorica Svjetskog dana hidžaba u Fort McMurrayu, istakla je da je sedam Kanađanki, koje su saznale za obilježavanje Dana hidžaba, odlučile da i same nose maramu kako bi podržale žene muslimanke.

“Bile smo obradovane kada su izrazile želju da se pokriju. Marame su stavile na početku mjeseca i nosit će ih narednih 30 dana”, rekla je Khan.

Napomenula je također kako su tim ženama objasnile određena pravila u vezi s nošenjem marame na glavi, jer se, kako je kazala, ipak radi o vjerskom simbolu.

“Objasnile smo im zašto se pokrivamo, kao i neka druga pravila. Obećale su nam da će se pridržavati svih pravila tokom 30 dana”, ispričala je Khan.

Vanessa MacMahon, jedna od Kanađanki koje će nositi maramu tokom mjesec dana, podsjetivši na napad na džamiju u Quebecu, istakla je kako svako ima pravo da na miran način praktikuje svoju religiju.

“Nakon što je izveden napad na džamiju u Quebec Cityju u januaru ove godine, poželjela sam staviti maramu. Ubijeni su muslimani dok su se molili u džamiji. Ovo se ne smije dešavati u našoj zemlji, niti bilo gdje. Svako ima pravo da se moli u sigurnom okruženju”, kazala je ova Kanađanka.

S druge strane, u okviru Svjetskog dana hidžaba na stotine žena su podržale žene muslimanke na štandovima otvorenim u tržnim centrima u Fort MacMurrayu.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE