ZanimljivostiKako liječiti gastritis kod pasa

Kako liječiti gastritis kod pasa

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih psi odlaze kod veterinara je povraćanje i/ili dijareja. Oba se smatraju znakovima mnogih bolesti, a jedna od njih je gastritis.

Gastritis je upala želučane sluznice. On može biti uzrokovan hranom i toksinima, ali i metaboličkim poremećajima, crijevnim parazitima ili čak rakom. Primarni simptom gastritisa je povraćanje. Ostali simptomi mogu biti smanjen apetit i letargija. Ponekad višestruke epizode povraćanja mogu nadražiti jednjak psa. Kada se ovo dogodi, možete primijetiti i da pas povraća krv.

Koji su uzroci gastritisa kod pasa

Akutni gastritis je problem koji se kod ovih životinja često javlja. Njega uglavnom uzrokuje konzumiranje neodgovarajuće hrane. Može biti riječ o pokvarenoj psećoj hrani, sirovoj hrani kontaminiranoj bakterijama ili masnoj hrani. Jedenje smeća ili mačijeg izmeta također mogu biti uzroci. Još neki od potencijalnih razloga su: nesteroidni protuupalni lijekovi, antibiotici, plijesni, gljivične infekcije, tumor mastocita povezan s gastrointestinalnim traktom psa i pankreatitis.

Kako se gastritis dijagnosticira

Kada psa dovedete veterinaru, započet će osnovnu dijagnostiku, kao što su nalaz krvi i pregled stolice. Pregled stolice pomoći će veterinaru da utvrdi da li je pas “pokupio” crijevnog parazita u vanjskoj sredini. Analiza krvi će mu pružiti uvid u funkciju organa, pomoći u utvrđivanju toga da li je životinja dehidrirala od povraćanja i postoji li neuravnoteženost elektrolita. Ako je stomak psa bolan na dodir, vjerovatno će željeti uraditi rendgen stomaka.

Kako liječiti gastritis

Kada primijetite da pas povraća, nemojte mu davati hranu u naredna 24 sata. Može piti male količine vode. Ako nakon toga prestane povraćati, nahranite ga piletinom ili mljevenom puretinom s bijelom rižom ili krompirom. Pravite male obroke koje će jesti više puta tokom dana. Postepeno dodajite njegovu uobičajenu hranu kako bi se organizam oporavio nakon nužne “dijete”.

Ako ponovo počne povraćati, potražite pomoć veterinara. On će mu vjerovatno dati terapiju tečnostima kako bi se nadoknadila tečnost koju je pas izgubio povraćanjem. Također će propisati lijekove kao što su cerenia (za sprečavanje mučnine), omeprazol i pepcid (za ublažavanje čireva).

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE