NaslovnicaZanimljivostiKako detaljno...

Kako detaljno očistiti ekran laptopa, a da ga ne oštetite

Iako mnogi smatraju da se ekrani prijenosnih računara mogu čistiti običnom vodom ili sredstvom za čišćenje prozora, proizvođači upozoravaju da ih tako možete oštetiti. Destilovana voda i mekana krpa trebali bi poslužiti za uklanjanje tragova i mrlja.

Bez obzira na to koji uređaj koristite, prvi korak je isti za sve – potrebno je pročitati korisnički priručnik.

Ako niste dobili konkretne upute od proizvođača o tome kako očistiti ekran računara, možda mislite da je najbolja opcija koristiti sredstvo za čišćenje stakala, ali to je otprilike najgora stvar koju možete učiniti. Iako može činiti čuda na prozorima u domaćinstvu, sredstvo za čišćenje stakla može biti veoma štetno za ekrane.

Amonijak (glavni sastojak većine sredstava za čišćenje prozora), izbjeljivač, aceton, propilen glikol i drugi rastvarači i sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu nagrizati zaštitni premaz na vašem ekranu i uzrokovati promjenu boje, ogrebotine i mrlje.

Čak i obična voda sa česme može sadržavati minerale koji mogu ostaviti talog na ekranu pa mnogi stručnjaci preporučuju korištenje destilovane vode ako suha krpa nije dovoljna. Druga sredstva za čišćenje mogu biti prihvatljiva, ovisno o vrsti ekrana koji imate.

Pravilo broj jedan za čišćenje kompjuterskih ekrana je da nikada ne nanosite tečnost za čišćenje direktno na ekran. Direktnim prskanjem rizikujete prodiranje tečnosti u pukotine ekrana i potencijalno oštećenje unutrašnjih komponenti.

Jednako važna kao i sredstvo za čišćenje ekrana je krpa kojom ga nanosite. Papirni ubrusi i kućne krpe mogu biti previše abrazivni za čišćenje ekrana računara. Stoga se preporučuje korištenje čiste, suhe krpe od mikrovlakana.

Čak i s mikrovlaknima pazite da ne pritisnete previše kada brišete ekran, jer biste mogli oštetiti ugrađene senzore, posebno na ekranu osjetljivom na dodir.

Kada se radi o samom procesu, preporučuje se da uvijek isključite laptop prije čišćenja. Koristeći suhu krpu od mikrovlakana, nježno obrišite ekran računara da biste uklonili prašinu. Obavezno uđite u uglove. Ako nakon ovog brisanja ostanu prljavština i mrlje, pređite na sljedeći korak.

Navlažite ivicu svoje mikrofiber krpe pomoću nekoliko kapi destilovane vode. Lagano obrišite ekran, počevši od centra i kružnim pokretima kako biste izbjegli ostavljanje tragova. Pustite da se ekran osuši na zraku.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.