ZanimljivostiJeste li znali da ova namirnica smanjuje stres? Uvrstite je u svoj...

Jeste li znali da ova namirnica smanjuje stres? Uvrstite je u svoj doručak

Kada je riječ o liječenju stresa, depresije i anksioznosti, možda ne biste pomislili da ima veze s onim što jedete. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da ključ boljem mentalnom zdravlju može biti u vašim crijevima i vašem omiljenom doručku.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Virginiji otkrili su da Lactobacillus – bakterija pronađena u jogurtu, kao i u fermentiranoj hrani može pomoći tijelu u upravljanju stresom i spriječiti depresiju i anksioznost.

Tim iz Virginije rekao je da “poremećaji” mikrobiote – bilo da su uzrokovani bolestima, lošom prehranom ili drugim uzrocima, doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu širenju raka. To znači da naučnici sada sve više gledaju na crijeva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Naša tijela naseljena su hiljadama mikroorganizama koji se zajednički nazivaju mikrobiota te su ključni za naše zdravlje i dobrostanje, a naša crijeva nisu iznimka.

Također postoji interes i za to kako mikroorganizmi u crijevima mogu utjecati na mentalno zdravlje.

Dr. Gaultier i njegov tim pokušali su odvojiti Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crijevima kako bi odredili njegovu ulogu. Nova istraživanja sada pokušavaju shvatiti kako.

Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crijevima. Provodeći testove ponašanja otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.

“Naša istraživanja mogla bi otvoriti put prema otkrivanju prijeko potrebnih terapeutika za anksioznost i depresiju”, rekao je Dr. Gualtier.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može pomoći ljudima u upravljanju anksioznošću ili prevladavanju depresije, sugeriraju da bi bakterije pronađene u ovoj glavnoj namirnici za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE